Gewone kortneusbuideldas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Isoodon obesulus)
Gewone kortneusbuideldas
IUCN-status: Gevoelig[1] (2014)
Gewone kortneusbuideldas
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Peramelemorphia (Buideldassen)
Familie:Peramelidae (Echte buideldassen)
Geslacht:Isoodon (Kortneusbuideldassen)
Soort
Isoodon obesulus
(Shaw, 1797)
Originele combinatie
Didelphis obesula
Verspreidingsgebied van de gewone kortneusbuideldas
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gewone kortneusbuideldas op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De gewone kortneusbuideldas (Isoodon obesulus) is een buideldas uit het geslacht der kortneusbuideldassen (Isoodon). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door George Shaw in 1797.[2][3]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het lichaam is aan de bovenkant bruin en aan de onderkant lichtgeel, net als de staart. De oren zijn kort en rond. De kop-romplengte bedraagt 280 tot 355 mm, de staartlengte 80 tot 130 mm en het gewicht 500 tot 1500 g bij mannetjes en bij vrouwtjes 400 tot 1000 g.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Dit solitaire dier is voornamelijk 's nachts actief, leeft op de grond, vormt territoria en eet onder andere geleedpotigen en schimmels, die hij uit de bodem opgraaft. Deze buideldas bouwt, net als vele andere soorten, een nest van vegetatie onder dichte vegetatie. Vrouwtjes kunnen per jaar twee of drie nesten van twee tot vier jongen krijgen, die van het eind van de winter tot het eind van de zomer geboren kunnen worden.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in een groot aantal geïsoleerde populaties in het zuiden van Australië op West en East Franklineiland in Zuid-Australië en op Kangaroo-eiland, Tasmanië, Flinderseiland en langs de kust van het Eyre-schiereiland (Zuidoost-Zuid-Australië) door Victoria tot Sydney (Nieuw-Zuid-Wales).

Ondersoorten[bewerken | brontekst bewerken]

De gewone kortneusbuideldas heeft de volgende ondersoorten:[4]

De populaties op Kangaroo Island en in de Mount Lofty Ranges (Zuid-Australië) vormen mogelijk een apart taxon.[5] De soorten Isoodon fusciventer en Isoodon peninsulae werden lange tijd als ondersoorten gerekend van deze soort, maar zijn sindsdien tot aparte soorten verheven.[6][7][5]