Israël op het Eurovisiesongfestival 2011

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eurovisiesongfestival 2011
Land Vlag van Israël Israël
Nationale selectie
Selectieproces Kdam Eurovision 2011
Datum 8 maart 2011
Artiest Dana International
Lied Ding dong
Uitslag
Halve finale 15de (38 punten)
Finale Niet gekwalificeerd
Dana International vertegenwoordigde Israël voor een tweede maal op het Eurovisiesongfestival.

Israël nam deel aan het Eurovisiesongfestival 2011 in Düsseldorf, Duitsland. Het was de 34ste deelname van het land op het Eurovisiesongfestival. De Israëlische kandidaat werd gezocht via Kdam Eurovision. IBA was verantwoordelijk voor de Israëlische bijdrage voor de editie van 2011.

Selectieprocedure[bewerken | brontekst bewerken]

In november maakte IBA haar plannen voor het komende Eurovisiesongfestival bekend. De nationale preselectie zou terugkeren naar Channel 1, waar het enkele jaren voordien van verdween.

Kdam Eurovision zou bestaan uit enkele voorronde in januari 2011, die niet live worden uitgezonden. Er werd een serie gemaakt van de hele voorronde. Elke week werd een aflevering uitgezonden waarin te zien was wie doorstootte naar de finale. Een vakjury bepaalde wie zich kwalificeerde voor de grote finale. Deze werd rechtstreeks uitgezonden op 8 maart 2011 op Channel 1.

Dana International, de Israëlische winnares van het Eurovisiesongfestival 1998, maakte een comeback met het lied Ding Dong en won.

Kdam Eurovision 2011[bewerken | brontekst bewerken]

8 maart 2011

Plaats Artiest Lied Punten
1 Dana International Ding dong 270
2 Idit Halevi It's my time 235
3 Adi Cohen Al avaha 219
4 Chen Aharoni Or 142
5 Niki Goldstein Amri itach 137
6 Michael Greilsommer Tu du du 131
7 Hatikva 6 Hakol sababa 105
8 Knob Ohev et ze 80
9 Carmel Ekman El gagoai 66
10 Sivan Bahanam Kach oti 65

In Düsseldorf[bewerken | brontekst bewerken]

Lange tijd waren er speculaties over een mogelijke terugtrekking van Israël op het Eurovisiesongfestival. De dag van de eerste halve finale, 10 mei, is namelijk een nationale herdenkingsdag in Israël. Op 21 september 2010 maakte de EBU echter bekend dat het inging op het verzoek van IBA om meteen te worden ingedeeld in de tweede halve finale.

In die tweede halve finale trad Israël als twaalfde van negentien landen aan, net na Macedonië en voor Slovenië. Bij het openen van de enveloppen bleek dat Israël zich niet had weten te plaatsen voor de finale. Na afloop van het festival zou blijken dat Dana International op de vijftiende plaats was geëindigd, met 38 punten. De Israëlische diva was totaal ontzet door de onverwachte uitschakeling en verliet daags na de halve finale Duitsland.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]