Israël op het Eurovisiesongfestival 2014

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eurovisiesongfestival 2014
Land Vlag van Israël Israël
Nationale selectie
Selectieproces Artiest: interne selectie
Lied: nationale finale
Datum Artiest: 11 januari 2014
Lied: 6 maart 2014
Artiest Mei Finegold
Lied Same heart
Uitslag
Halve finale 14de (19 punten)
Finale Niet gekwalificeerd
Mei Finegold wist zich niet te plaatsen voor de finale van het Eurovisiesongfestival 2014

Israël nam deel aan het Eurovisiesongfestival 2014 in Kopenhagen, Denemarken. Het was de 37ste deelname van het land op het Eurovisiesongfestival. IBA was verantwoordelijk voor de Israëlische bijdrage voor de editie van 2014.

Selectieprocedure[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 oktober 2013 bevestigde IBA dat Israël ook in 2014 zou deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Op 4 december maakte de Israëlische openbare omroep bekend dat het intern een artiest zou kiezen die het land zou mogen vertegenwoordigen in Kopenhagen, en dat er vervolgens een nationale finale zou worden georganiseerd om diens lied te bepalen. In die nationale finale zou de eerder gekozen artiest drie nummers vertolken: twee die hij of zij zelf aanleverde en één dat werd ingezonden door het grote publiek. De televoters zouden in die finale mogen bepalen met welk nummer de eerder gekozen artiest naar Kopenhagen zou trekken.

Op 11 januari 2014 maakte de Israëlische openbare omroep bekend dat Mei Finegold haar land zou mogen vertegenwoordigen in Kopenhagen. Een vakjury had haar uitgekozen uit zestien kandidaten. Op 6 maart werd de nationale finale gehouden, waarin Israël uiteindelijk koos voor Same heart.

Nationale finale[bewerken | brontekst bewerken]

Plaats Lied Percentage
1 Same heart 55 %
2 Nisheret iti 40 %
3 Be proud 5 %

In Kopenhagen[bewerken | brontekst bewerken]

Israël trad in Kopenhagen eerst aan in de tweede halve finale, op donderdag 8 mei 2014. Israël zat niet in de potten tijdens de loting op 20 januari, maar werd automatisch in de tweede halve finale geplaatst. Dit werd gedaan op verzoek van de Israëlische openbare omroep, aangezien dinsdag 6 mei een herdenkingsdag is voor de slachtoffers van de Holocaust. Mei Finegold trad als tweede van vijftien acts aan, na Firelight uit Malta en net voor Carl Espen uit Noorwegen. Bij het openen van de enveloppen bleek dat Israël zich niet had weten te plaatsen voor de finale. Na afloop van de finale werd duidelijk dat Mei Finegold op de voorlaatste plaats was geëindigd in de tweede halve finale, met 19 punten.