it's a small world

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
It's A Small World
De Hawaï-scène in het Magic Kingdom
De Hawaï-scène in het Magic Kingdom
Algemene informatie
Huidige locatie 1. Disneyland Park, Vlag van Verenigde Staten
2. Magic Kingdom, Vlag van Verenigde Staten
3. Tokyo Disneyland, Vlag van Japan
4. Disneyland Park, Vlag van Frankrijk
5. Hong Kong Disneyland, Vlag van Hongkong
Soort attractie Dark water ride
Bouwer(s) WED Enterprises
Opdrachtgever Walt Disney Imagineering
Status Geopend
Opening 1. 28 mei 1966
2. 1 oktober 1971
3. 15 april 1983
4. 12 april 1992
5. 28 april 2008
Eigenschappen
Ritduur 10 - 15 minuten (afhankelijk van locatie)
Aantal voertuigen 16 - 24 boten (afhankelijk van locatie)
Capaciteit 12 personen
Onride foto Nee
Wachtrij
Snelpas Nee
Single riders-rij Nee
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

It's A Small World is een dark water ride in de attractieparken Disneyland Park Anaheim, Magic Kingdom, Tokyo Disneyland, Disneyland Park Paris en Hong Kong Disneyland. it's a small world is in al deze vijf parken te vinden in het gebied Fantasyland.

it's a small world is een darkride waarin men een boottochtje maakt door de gehele wereld en kennis maakt met Walt Disneys visie op wereldvrede. De darkride is onder andere bekend vanwege het deuntje dat in de attractie te horen is. Dit muziekje, genaamd It's A Small World, wordt in verschillende talen gezongen en de instrumenten zijn per land anders. Zo is in het Schotse gedeelte bijvoorbeeld heel duidelijk een doedelzak te horen en wanneer men in een onderwaterscène vaart, klinkt het of de mensen daar onder water zingen.

Behalve de reis rond de wereld zijn er nog meer overeenkomsten, namelijk de manier van het uitbeelden van de bewoners. Deze is vrij eenvoudig en weinig gedetailleerd, evenals het vaak platte, felgekleurde decor. Ook komen in de laatste scène van beide attracties alle landen nog een keer voorbij.

De melodie, geschreven door de gebroeders Sherman voor Disney, vertoont een grote gelijkenis met een melodie van de ouverture van de operette In het Witte Paard van Ralph Benatzky uit 1930.

Versies[bewerken]

it's a small world in Hong Kong Disneyland bij avond

Disneyland Park in Anaheim[bewerken]

Deze versie is geopend op 28 mei 1966 en is daarmee de oudste versie van alle Disneyparken. In de attractie zijn 437 figuren te vinden.

Magic Kingdom[bewerken]

Deze versie is geopend op 1 oktober 1971 tezamen met het park zelf. In de attractie zijn 472 figuren te vinden, waarvan 289 animatronics.

Tokyo Disneyland[bewerken]

Deze versie is geopend op 15 april 1983 tezamen met het park zelf.

Disneyland Park Parijs[bewerken]

De versie is geopend op 12 april 1992 tezamen met het park zelf. De rit duurt circa 10 minuten en op de baan zijn 24 boten te vinden. Per boot is plaats voor maximaal 23 personen. Tijdens de volledige rit hoor je het lied in negen verschillende talen. In de gehele darkride zijn in totaal 281 (audio-)animatronics te vinden.[1][2] Vergeleken met de andere versies wordt het lied dat gedurende de rit te horen is in de slotscène in drie verschillende talen gezongen: Engels, Duits en Frans.

Van juli 2015 tot half december 2015 is deze attractie gerenoveerd. De façade van de attractie heeft een nieuw kleuren schema (blauw-geel) gekregen. Ook de Animatronics zijn aangepast en bovendien zijn er nieuwe aan toegevoegd.

Hong Kong Disneyland[bewerken]

Deze versie is geopend op 28 april 2008. Daarmee opende de tot nu toe nog grootste indoor attractie in het park. In de verschillende scènes van de attractie zijn in totaal 38 verschillende Disney-personages toegevoegd, zoals bij de originele versie in het Disneyland Park in Anaheim. Tevens bevat deze versie een uitgebreide scène van Azië, een uitgebreide van het Midden-Oosterse en een nieuwe scène voor Noord-Amerika. In de slotscène is voor het eerst gebruikgemaakt van glasvezel in combinatie met lichtjes.

De attractie wordt begeleid door het liedje It's a Small World, dat ditmaal wordt gezongen in het Kantonees, Mandarijn, Koreaans en Tagalog, talen die uniek zijn voor het liedje. In de slotscène wordt enkel Engels, Kantonees en Mandarijn gebruikt.

In deze attractie zijn 514 figuren te vinden, waarvan 202 animatronics.

Trivia[bewerken]

  • Het TV-programma "Dit is Disney" gebruikte het liedje van "It's a small world" bij de aftiteling aan het eind van het programma.
  • In de film Shrek, wanneer Shrek en Donkey in Duloc aankomen, krijgen ze algemene informatie over Duloc, door een aantal zingende, houten poppetjes. Deze zingen een liedje dat sterk lijkt op dat van it's a small world.
  • In de film De Leeuwenkoning, wanneer Scar zichzelf tot koning benoemd heeft en Zazu gevangen zit, vraagt Scar aan Zazu of hij niet iets kan zingen "with a little bounce in it", waarop Zazu begint te zingen: "It's a small world, after all..."
  • Op 6 oktober 2010 kwam de attractie in Disneyland Parijs in het nieuws door een dodelijk ongeval. Een schoonmaker kwam vast te zitten onder een bootje van de attractie toen die per ongeluk aanging.
  • De Efteling heeft zich voor de darkride Carnaval Festival laten inspireren door it's a small world.