It (1990)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
It
Alternatieve titel Stephen King's It
Genre Horror
Miniserie
Speelduur 192 minuten
Hoofdrollen Tim Curry
Harry Anderson
Dennis Christopher
Richard Masur
Annette O'Toole
Tim Reid
John Ritter
Richard Thomas
Seth Green
Regie Tommy Lee Wallace
Scenario Lawrence D. Cohen
Tommy Lee Wallace
Stephen King
Montage David Blangsted
Robert F. Shugrue
Muziek Richard Bellis
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Canada Canada
Taal Engels
Productie
Producent Mark Basino
Allen S. Epstein
Jim Green
Uitzendingen
Start 18 november 1990
Einde 20 november 1990
Afleveringen 2
Netwerk of omroep ABC
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

It (ook wel: Stephen King's It) is een horrorminiserie uit 1990, gebaseerd op Stephen Kings roman met dezelfde titel. De productie werd geregisseerd door Tommy Lee Wallace.

Zoals in het boek is het hoofdpersonage in de film de schrijver Bill Denbrough. Een van Denbroughs boeken, The Glowing is te zien in Derry's openbare bibliotheek. Dit is een verwijzing naar Kings boek The Shining. It werd uitgezonden als een tweedelige televisie-miniserie op 18 november 1990 op ABC en volgt het verhaal van het boek losjes.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De eerste helft van de film, die zich afspeelt in 1958, introduceert een groepje tieners, de "Stumpers" genoemd, die elkaar ontmoeten en een hechte groep vormen in een gemene, intolerante wereld. Allemaal komen ze in contact met het kinderen vermoordende monster dat hun woonplaats Derry terroriseert, wat ze de naam "It" (Het) geven, omdat "It" geen vaste vorm heeft. Het verschijnt meestal als "Pennywise the Dancing Clown" voordat het de vorm aanneemt die zijn slachtoffer het meest vreest. Aan het einde van de film blijkt dat "It's" uiteindelijke vorm een gigantische spin is. Er is nog een laatste vorm van "Het" Deze valt echter niet uit te leggen maar kan worden gezien als een soort universum, "iets" voorbij de grenzen van tijd en ruimte. Dit is in de film te zien als een fel helder licht. Pennywise gebruikt dit om zijn slachtoffers in trance te brengen zodat ze versuft blijven staan. De stumpers noemen dit "Pennywises Deathlights" ofwel Dodenlichten.

Aangemoedigd door Bill's verlangen om wraak te nemen op It vanwege het vermoorden van zijn jongere broer Georgie, gaan de Stumpers op zoek naar de woonplaats van It in het riool om Derry eens en voor altijd van hem te verlossen. Hoewel ze het monster zwaar verwonden lukt het hen niet het karwei af te maken, waardoor hij ontsnapt en langzaamaan herstelt. De stumpers leggen een eed af waarin ze elkaar beloven terug te zullen komen als "It" ooit nog eens ontwaakt.

In de tweede helft van de film, zich afspelend in 1985, zien we de nu volwassen Stumpers die allemaal met tegenzin naar hun geboortestad terugkomen (allen behalve Mike Hanlon hebben Derry verlaten) om eens en voor altijd een einde te maken aan It. De Stumpers moeten niet alleen weer de confrontatie met het vreselijke monster aangaan, ook moeten ze omgaan met het kleiner worden van hun groepje na de zelfmoord van Stan Uris en met de pestkop uit hun jeugd, Henry Bowers, een gek onder de invloed van It die vastberaden is hen allen te vermoorden.

Rolverdeling[bewerken]

De jonge versies van dezelfde personages worden gespeeld door Jonathan Brandis, Brandon Crane, Emily Perkins, Seth Green, Adam Faraizl, Ben Heller en Marlon Taylor.

Externe link[bewerken]