Italiaanse parlementsverkiezingen 2018

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verouderd Dit artikel bevat verouderde informatie en zou bijgewerkt moeten worden. U wordt uitgenodigd om dit artikel bij te werken.
Uitleg: De uitslag mist
Italiaanse parlementsverkiezingen 2018
Datum 4 maart 2018
Land Vlag van Italië Italië
Te verdelen zetels Kamer: 630 zetels
Senaat: 315 zetels
Vorige premier Paolo Gentiloni (PD)
Opvolging verkiezingen
2013    
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Italië
Matteo Renzi in maart 2017

De Italiaanse parlementsverkiezingen 2018 werden op 4 maart 2018 in Italië gehouden. De Vijfsterrenbeweging werd de grootste partij, met ruim 30% van de stemmen.[1]

Na de verkiezingen van 2013 werd Enrico Letta (Democratische Partij) premier. In februari 2014 werd hij opgevolgd door partijgenoot Matteo Renzi. Renzi bleef dit tot december 2016, wanneer hij aftrad nadat een grondwetswijziging werd verworpen in een referendum. Hij werd opgevolgd door partijgenoot Paolo Gentiloni. Renzi bleef wel partijleider.

In 2017 werd de kieswet grondig gewijzigd. In beide kamers wordt ongeveer een derde van de zetels bij meerderheidsstelsel verkozen, de rest proportioneel, in slechts één stemronde.

Op 28 december 2017 ontbond president Sergio Mattarella het parlement en riep verkiezingen uit voor 4 maart 2018. Op dezelfde dag vonden regionale verkiezingen plaats in Lazio en Lombardije.

Opvallend aan deze verkiezingen was dat voormalig premier Silvio Berlusconi weer op de voorgrond verscheen als leider van Forza Italia, ook al was het hem tot 2019 niet toegestaan een publieke functie uit te oefenen. Ook voormalig premier Matteo Renzi was weer leider van de Democratische Partij.

Peilingen[bewerken]

OpinionPollingItalyGeneralElection2018.png

De vier grootste partijen zijn de volgende:

 Democratische Partij (PD), centrumlinks (vormt de regering samen met kleinere partijen)

 Vijfsterrenbeweging (M5S), populistisch/niet-traditioneel

 Forza Italia (FI), centrumrechts

 Lega Nord (LN), rechts/regionalistisch