Italo Balbo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Italo Balbo

Italo Balbo (Ferrara, 6 juni 1896 - Tobroek, 28 juni 1940) was een Italiaans fascist.

Al voor de machtsovername van Benito Mussolini, was hij lid van de fascistische partij en nam deel aan de vervolging van socialisten en communisten.

In 1926 werd hij door Mussolini benoemd tot staatssecretaris voor luchtvaartzaken. Hij had toen nog geen verstand van luchtvaart, dus volgde een spoedcursus tot piloot. Hij werd vervolgens in 1929 minister van luchtvaart.

In 1933 vloog hij van Rome naar New York. In Chicago werd een straat naar hem genoemd. In Italië werd hij door Mussolini benoemd tot maarschalk luchtvaartzaken.

In 1934 werd hij gouverneur van Italiaans-Libië waar hij zich inzette voor verbetering van de infrastructuur en hij hoopte dat meer Italianen zich daar zouden vestigen.

Als het enige vooraanstaande lid van het fascistische regime sprak Balbo zich in 1938 uit tegen de anti-joodse wetten. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, keerde hij zich tegen een verbond tussen Mussolini en Adolf Hitler.

Balbo werd op 28 juni 1940 door Italiaans afweergeschut met zijn vliegtuig neergeschoten boven Tobroek in Libië en kwam daarbij om het leven.