Ivan Milat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Ivan Robert Marko Milat (Guildford, 27 december 1944) is een Australische seriemoordenaar. Hij werd veroordeeld tot zeven maal levenslang voor het vermoorden van zeven lifters gedurende de jaren tachtig en negentig, ook bekend als de Backpacker Murders.

Milat heeft de moorden nooit bekend.

Slachtoffers[bewerken]

Milat bracht ten minste zeven mensen om die werden gevonden in het Belanglo State Forest, net buiten Sydney.

  • Joanne Walters - Teruggevonden met veertien steekwonden in hart, longen en vijf tot aan de ruggengraat.
  • Caroline Clarke - Teruggevonden met een diepe steekwond in haar bovenrug en tien kogelwonden in het hoofd.
  • James Gibson (19) en
  • Deborah Everist (19) - werden in verregaande staat van ontbinding gevonden, nadat een plaatselijke bewoner de politie telefonisch meldde een menselijke schedel en dijbeen te hebben aangetroffen in een uithoek van het bos. Gibson bleek een steek- en snijwond in zijn ruggengraat te hebben, waarbij Milat zijn mes door drie wervels omhoog had getrokken na het toesteken. Daarnaast werden er messteken in Gibsons borstbeen, ribben en bovenrug gevonden. Everist was gestoken in de onderrug, nabij de ruggengraat, en oppervlakkig op het voorhoofd.
  • Simone Schmidl (20) - Werd gevonden met steekwonden in de borst- en rugstreek en ook haar ruggengraat was flink met een mes toegetakeld.
  • Gabor Kurt Neugebauer (21) - Werd gevonden met zeven schotwonden in het hoofd.
  • Anja Susanne Habschied (20) - Onthoofd door een scherp voorwerp teruggevonden.

Het feit dat elk slachtoffer op een andere manier gedood werd, was ongewoon voor seriemoordenaars, die doorgaans volgens een vast modus operandi werken. Voor de onderzoekers kwam daarmee vast te staan tijdens het onderzoek dat ze ofwel meerdere moordenaars zochten óf een erg berekenend iemand. Milat had bovendien kledingstukken van zijn slachtoffers verwisseld.

Arrestatie[bewerken]

Tijdens het onderzoek naar verschillende moorden (in het begin werd er niet uitgegaan van een seriemoordenaar) meldde zich in 1994 een 20-jarige vrouw bij de politie. Zij vertelde dat ze tijdens een tocht door Nieuw-Zuid-Wales in januari 1990 een lift had aangenomen van een man die zich 'vreemd' gedroeg. Terwijl ze de auto uit en het bos in rende, had hij tevergeefs op haar geschoten. De Britse toerist Paul Onions verklaarde kort daarna dat hem later diezelfde maand iets soortgelijks was overkomen. Hij wist zowel de auto als de bestuurder te identificeren van foto's.

In mei 1994 nam de politie drie mannen in hechtenis. Een daarvan was Milat. Toen zijn huis doorzocht werd, vond de politie een geweer van hetzelfde type als waar de moordslachtoffers met schotwonden mee gedood waren. Bovendien lagen er spullen van de gedode mensen in Milats huis - zoals de slaapzakken van Schmidl en Everist en het fototoestel van Clarke - en talloze vuurwapens en een zwaard. Een jury bevond hem in maart 1996 schuldig aan alle zeven moorden en de rechter bestrafte hem met één levenslange gevangenisstraf per slachtoffer.

Mogelijk meer slachtoffers[bewerken]

In mei 2005 verklaarde Milats broer Boris (in het Australische televisieprogramma Australian Story) dat het hem niet zou verbazen als Ivan meer mensen vermoord blijkt te hebben. Volgens hem 'verdwenen' er sowieso altijd mensen waar Ivan in de buurt was. Boris gaat ervan uit dat áls zijn broer deze moorden inderdaad gepleegd heeft, dat hij nog meer dan twintig anderen heeft vermoord. De Australische autoriteiten houden er rekening mee dat ze in de toekomst nog meer slachtoffers aan Milat toe kunnen schrijven.

In de media[bewerken]

  • In 2005 verscheen de Australische horrorfilm Wolf Creek, over drie rugzaktoeristen die in de bossen te grazen worden genomen door een psychopathische sadist. Hoewel Milats naam nergens genoemd wordt (de filmmoordenaar heet Mick Taylor), verklaart de rolprent op de aan- en aftiteling gebaseerd te zijn op de Backpacker Murders.
  • Schrijver Jaques Buval Bracht in 2000 een (Duitstalig) boek over Milat uit, getiteld Der Rucksackmörder.

Trivia[bewerken]

Op 26 januari 2009 sneed Milat in de gevangenis een van zijn vingers af met een plastic mes.