Ivan Sjisjkin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Portret van Ivan Sjisjkin (1880) door Ivan Kramskoj, Russisch Museum, Sint-Petersburg

Ivan Ivanovitsj Sjisjkin (Russisch: Иван Иванович Шишкин) (Jelaboega, 13/25(*) januari 1832 - 8/20(*) maart 1898) was een Russisch landschapsschilder. Hij behoorde tot de groep van de Zwervers.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Sjisjkin begon zijn studie aan de Moskouse school voor schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur. Na vier jaar ging hij studeren aan de Keizerlijke Academie der Kunsten in Sint-Petersburg, alwaar hij in 1860 afstudeerde. In 1865 werd Sjisjkin benoemd tot lid van de Academie, en later werd hij er professor.

Gedurende enige tijd leefde Sjisjkin in Zwitserland en Duitsland. Na zijn terugkeer naar Rusland, sloot hij zich aan bij de Zwervers. Sjisjkin is beroemd geworden door zijn romantische bosgezichten, soms met spelende jonge beertjes.

Ochtend in het dennenbos (1886), Tretjakovgalerij, Moskou

(*)Noot: de eerste datum is volgens de juliaanse kalender, die in Rusland tot de Oktoberrevolutie in 1917 gebruikt werd; de tweede datum is de datum zoals die volgens de nu gebruikte gregoriaanse kalender zou zijn geweest.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Het schilderij "Ochtend in het dennenbos" is in de Sovjet-Unie vooral beroemd geworden nadat het door de staats-snoepindustrie werd gebruikt als afbeelding op de wikkel van een zeer populaire chocoladeversnapering.

Zie de categorie Ivan Shishkin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.