Ivan Van de Cloot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Ivan Van de Cloot is een Belgisch econoom en columnist. Hij is hoofdeconoom van de denktank Itinera Institute.

Opleiding[bewerken]

Van de Cloot is licentiaat in de toegepaste economische wetenschappen- Specialisatie Algemene Economie (Economisch en Monetair Beleid)(UFSIA, 1999) en geaggregeerde voor het secundair onderwijs groep 2 (UFSIA, 2001).

Loopbaan[bewerken]

Hij startte zijn loopbaan aan de universiteit van Antwerpen. Vervolgens werkte hij als consultant voor Bureau Van Dijck. Daarna ging Van De Cloot aan de slag bij de bank ING en vervolgens bij Itinera. Op 18 juni 2008 engageerde de onafhankelijke denktank Itinera Van de Cloot als hoofdeconoom.[1] Er verschenen columns van Van de Cloot in kranten als De Tijd en De Morgen en hij is een veelgevraagde gast in radio- en televisieprogramma's.

Van de Cloot is al drie jaar gastdocent economie in de masteropleiding International Business Economics and Management aan de KU Leuven campus Brussel. Gedurende het najaar van 2013 was hij ook docent economie in de opleiding American Studies aan de Universiteit Gent. Bovendien doceert hij economie aan de Antwerp Management School, een autonome managementschool.

Economische thema's[bewerken]

Dossier Dexia[bewerken]

Het ontmantelen van de bank Dexia in België kon bij Van de Cloot op weinig meeval rekenen. Zijn kritiek op de rol van Arco in dit dossier ging zo ver dat hij stelde dat de topvrouw van Arco, Francine Swiggers, in feite de vereffenaar van haar eigen faillissement mag zijn. In IJsland, zo schrijft Van De Cloot, belandt zo iemand achter de tralies. Hij voorspelde dat de Belgische burger opnieuw de dupe zal zijn van het Dexiadebacle.[2] In de marge van dit dossier maakte Van De Cloot bekend dat hij 'bedreigd' werd.[3][4]

Banken en politiek[bewerken]

Naar aanleiding van de bankencrisis in 2008-2009 bracht Ivan Van de Cloot scherpe analyses in de media en in september 2014 verscheen een boek met een macro-economische dimensie.

Werken[bewerken]

  • Roekeloos, ondertitel: Ivan Van de Cloot over banken en politiek.[5]

Externe link[bewerken]