Iveco Bus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Iveco Bus
Oprichting 1999
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk / Vlag van Italië Italië
Producten Autobussen, touringcars
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie
De Irisbus GX 127, hetzelfde type reden ook in Nederland bij Arriva
De standaard stads en streekbus van Irisbus, de Citelis
De Crossway rijden bij Arriva Lelystad

Iveco Bus is een Franse/Italiaanse busfabrikant, gevestigd in de Franse stad Lyon met kantoren in Turijn, Italië, Watford en Mainz.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1999 ontstond Irisbus uit een samenvoeging van de busdivisies van Renault en Iveco, die op hun beurt al een samenvoeging van vele merken waren. Binnen de Renault busdivisie vonden merken als Saviem, Chausson, het Spaanse Barreiros en Berliet een thuis, later werden het Franse Heuliez Bus, het Tsjechische Karosa en het Hongaarse Ikarus overgenomen.

Irisbus werd een belangrijke speler op de Europese busmarkt. In 2001 nam Iveco de aandelen van Renault VI over. Sindsdien is Irisbus voor honderd procent in handen van Iveco. De busdivisie van Iveco bestond uit de busafdelingen van Fiat, OM, Magirus-Deutz en Pegaso. Dit werd later gecomplementeerd met het Italiaanse Renzo Orlandi.

De naamswijziging naar Iveco Bus werd in mei 2013 bekendgemaakt op het 60e UITP-congres in Genève en is vooral bedoeld om meer uit te kunnen breiden naar vooral Zuid-Amerikaanse landen.[1] Op dat congres werd ook gelijk het eerste bustype van Iveco Bus gepresenteerd, de Iveco Bus Urbanway welke de opvolger is van de Irisbus Citelis.[2] Op Busworld 2013 in Kortrijk werd het tweede bustype van Iveco Bus geïntroduceerd, de elektrische Ellisup. Van de modellen van Irisbus zijn alleen de Irisbus Crossway de Irisbus Magelys en de Irisbus Crealis zijn meegenomen naar het nieuwe bedrijf.

In mei 2013 werd op het 60e UITP-congres in Genève bekendgemaakt dat de naam Irisbus eind 2013 zou verdwijnen. Om meer uit te kunnen breiden naar vooral Zuid-Amerikaanse landen werd de naam Iveco Bus gekozen als opvolger van Irisbus.[2] Met de opvolging zijn ook verschillende modellen uit productie genomen. Alleen de Irisbus Crossway en de Irisbus Magelys zijn meegenomen naar het nieuwe bedrijf. Sinds 2013 is Iveco Bus onderdeel van CNH Industrial, waar Heuliez Bus ook onder valt.

Afnemers[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf ontwikkelt en assembleert diverse bussen van verschillende lengtes, voor openbaar vervoer en touringcarvervoer. In Nederland heeft vervoerder Arriva sinds 2007 een aantal midi-Irisbussen in haar wagenpark. De bussen van het type Heuliez GX 127, hadden wagenparknummers 6030 t/m 6045.

In België heeft de TEC, de vervoersmaatschappij van Wallonië, een groot aantal Irisbussen in haar wagenpark, waaronder enkele bussen van het type Irisbus Agora, enkele bussen van het type Irisbus Citelis, enkele van het type Irisbus Arway en enkele van het type Irisbus Crossway[3].

Modellen[bewerken | brontekst bewerken]

De bussen zijn in te delen in de volgende klassen:

City[bewerken | brontekst bewerken]

In de City-klasse vallen de volgende modellen bussen die momenteel in de catalogus staan:

Intercity[bewerken | brontekst bewerken]

In de Intercity-klasse vallen de volgende modellen bussen die momenteel in de catalogus staan:

Tourism/Grand Tourism[bewerken | brontekst bewerken]

In de Tourism/Grand Tourism-klasse vallen de volgende modellen bussen die momenteel in de catalogus staan van Irisbus:

Minibus[bewerken | brontekst bewerken]

In de Minibus-klasse vallen de volgende modellen bussen die momenteel in de catalogus staan van Irisbus:

Zie de categorie Irisbus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.