Iveco Bus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Iveco Bus
Logo
Oprichting 1999
Eigenaar Iveco Group
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk / Vlag van Italië Italië
Producten Autobussen, touringcars
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie
De Irisbus GX 127, hetzelfde type reden ook in Nederland bij Arriva
De standaard stads en streekbus van Irisbus, de Citelis
De Crossway rijden bij Arriva Lelystad

Iveco Bus is een Franse/Italiaanse busfabrikant, gevestigd in de Franse stad Lyon. Het bedrijf heeft fabrieken in Annonay, Frankrijk, Vysoké Mýto, in Tsjechië en Suzarra in Italië.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1999 ontstond Irisbus uit een samenvoeging van de busdivisies van Renault en Iveco, die op hun beurt al een samenvoeging van vele merken waren.

Irisbus werd een belangrijke speler op de Europese busmarkt. In 2001 nam Iveco de aandelen van Renault VI over en werd de enige eigenaar van Irisbus. Irisbus mocht de merknaam Renualt nog blijven gebruiken tot juni 2005.

De naamswijziging naar Iveco Bus werd in mei 2013 bekendgemaakt op het 60e UITP-congres in Genève en is vooral bedoeld om meer uit te kunnen breiden naar vooral Zuid-Amerikaanse landen.[1]

Op dat UITP-congres werd ook gelijk het eerste bustype van Iveco Bus gepresenteerd, de Iveco Bus Urbanway welke de opvolger is van de Irisbus Citelis.[2] Op Busworld 2013 in Kortrijk werd het tweede bustype van Iveco Bus geïntroduceerd, de elektrische Ellisup. Van de modellen van Irisbus zijn alleen de Irisbus Crossway de Irisbus Magelys en de Irisbus Crealis meegenomen naar het nieuwe bedrijf.

Sinds 2013 was Iveco Bus onderdeel van CNH Industrial, waar Heuliez Bus ook onder valt. In september 2019 maakte CNH bekend de activiteiten te gaan opsplitsen.[3] De bus-, vrachtwagen- en aandrijflijnbedrijfsonderdelen gaan separaat verder als Iveco Group. Op 3 januari 2022 werd de splitsing van de twee bedrijven afgerond en is Iveco Bus een onderdeel van het beursgenoteerde Iveco Group.

Afnemers[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf ontwikkelt en assembleert diverse bussen van verschillende lengtes, voor openbaar vervoer en touringcarvervoer. In Nederland heeft vervoerder Arriva sinds 2007 een aantal midi-Irisbussen in haar wagenpark. De bussen van het type Heuliez GX 127, hadden wagenparknummers 6030 t/m 6045.

In België heeft de TEC, de vervoersmaatschappij van Wallonië, een groot aantal Irisbussen in haar wagenpark, waaronder enkele bussen van het type Irisbus Agora, enkele bussen van het type Irisbus Citelis, enkele van het type Irisbus Arway en enkele van het type Irisbus Crossway[4].

Modellen[bewerken | brontekst bewerken]

De bussen zijn in te delen in de volgende klassen:

Hieronder volgt een selectie van modellen per klasse.

City[bewerken | brontekst bewerken]

Intercity[bewerken | brontekst bewerken]

Tourism/Grand Tourism[bewerken | brontekst bewerken]

Minibus[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Irisbus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.