Ixquick

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ixquick
Type Metazoekmachine, Zoekmachine, Proxyserver
Taal Meertalig
Eigenaar Surfboard Holding B.V
Opgericht 1998
Status Inactief sinds 2018 (door Startpage)
Link https://ixquick.com/
Portaal  Portaalicoon   Media

Ixquick is een in Nederland en de Verenigde Staten gevestigde metazoekmachine. De maatschappij werd in 1998 opgericht door David Bodnick in New York. De zoekmachine ging in 2000 over naar de huidige eigenaar, Surfboard Holding B.V., gevestigd te Zeist. Ixquick legt zich vooral toe op het waarborgen van de privacy van de gebruiker bij het aanbieden van zoekresultaten.

Werkwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Ixquick geeft voor elke zoekopdracht de top tien van de resultaten van verschillende zoekmachines. Het rangschikt de resultaten door het toekennen van een ster voor elk resultaat dat is gevonden door een zoekmachine.[1] De door de meeste zoekmachines gevonden resultaten worden door Ixquick in de classificatie beschouwd als de beste resultaten. De gebruiker kan zoeken in 17 talen. De mogelijkheid bestaat om lokale resultaten weer te geven.

Privacy[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 juni 2006 werd Ixquick de eerste zoekmachine die privégegevens van haar gebruikers verwijdert. IP-adressen en andere informatie die te herleiden zijn tot personen worden binnen 48 uur verwijderd. Sinds 29 januari 2009 slaat Ixquick helemaal geen IP-adressen meer op.[2]

In 2008 and opnieuw in 2015 werd het European Privacy Seal aan Ixquick toegekend.[3]

Nevendiensten[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 lanceerde Ixquick de dienst Anoniem Surfen waarmee gebruikers het web via een proxyserver kunnen doorzoeken. Hierdoor wordt het IP-adres van de eindgebruiker nooit bekend bij de bezochte website. Daarnaast biedt Ixquick sinds 2014 de e-maildienst StartMail met ingebouwde versleutelingsmogelijkheden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]