Ixquick

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ixquick
Type Metazoekmachine, Zoekmachine, Proxyserver
Taal Meertalig
Registratie Geen
Eigenaar Surfboard Holding B.V
Opgericht 1998
Status Actief
URL https://ixquick.com/
Portaal  Portaalicoon   Media

Ixquick is een metazoekmachine gevestigd in Nederland en de Verenigde Staten. De maatschappij werd in 1998 opgericht door David Bodnick in New York. De zoekmachine ging in 2000 over naar de huidige eigenaar, Surfboard Holding B.V., gevestigd te Zeist. De focus van Ixquick ligt op het aanbieden van zoekresultaten terwijl de privacy van de gebruiker gewaarborgd blijft.

Op 28 januari 2010 lanceerde Ixquick de dienst Anoniem Surfen waardoor gebruikers de mogelijkheid gegeven wordt het web te doorzoeken via een proxyserver. Hierdoor wordt de eindgebruiker zijn IP-adres nooit bekend bij de website die bezocht wordt[1].

Ixquick biedt sinds 13 november 2014 de e-maildienst StartMail aan waarbij privacy centraal staat[2].

Werkwijze en zoekalgoritme[bewerken]

Ixquick geeft voor elke zoekopdracht de top tien van de resultaten van verschillende zoekmachines. Het rangschikt de resultaten door het toekennen van een ster voor elk resultaat dat is gevonden door een zoekmachine.[3] De resultaten gevonden door de meeste zoekmachines worden door Ixquick in de classificatie beschouwd als de beste resultaten. De gebruiker kan zoeken in 17 talen. De mogelijkheid bestaat om lokale resultaten weer te geven.

Ixquick werd opnieuw gelanceerd op 23 maart 2005, met veel nieuwe functionaliteiten waaronder een herschreven metazoekalgoritme en een internationaal telefoonboek.

Privacy[bewerken]

Op 27 juni 2006 werd Ixquick de eerste zoekmachine die privé-gegevens van haar gebruikers verwijdert. IP-adressen en andere informatie die te herleiden zijn tot personen worden binnen 48 uur verwijderd. Ixquick deelt privé-gegevens niet met andere zoekmachines of hun adverteerders. Sinds 29 januari 2009 slaat Ixquick helemaal geen IP-adressen meer op.[4][5]

Ixquick is geregistreerd bij het Nederlandse College Bescherming Persoongegevens (CBP) onder nummer M 1346973. Het College Bescherming Persoongegevens ziet er op toe dat persoonsgegevens zorgvuldig worden gebruikt en beveiligd.

Certificering[bewerken]

European Privacy Seal[bewerken]

Op 14 juli 2008 werd door Peter Hustinx, European Data Protection Supervisor, het eerste European Privacy Seal (EuroPriSe) toegekend aan Ixquick voor hun privacybeleid.[4] Deze zegel wordt toegekend aan initiatieven die handelen in overeenkomst met Europese wetten betreffende gegevensbeveiliging en privacy.

De EuroPriSe-zegel werd opnieuw verlengd en toegekend op 30 juni 2015 aan Ixquick.[6]

Certified Secure[bewerken]

De onafhankelijke organisatie Certified Secure heeft Ixquick's Privacy procedures geverifieerd en gecertificeerd. Hiervoor werd aan Ixquick het Certified Secure Certificaat toegekend[7].

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]