Izz ad-Din al-Qassam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Izz ad-Din al-Qassam.jpg

Sjeik Izz ad-Din al-Qassam, Arabisch: عزّ الدين القسّام (Latakia (Syrië), 1882 - Palestina, 20 november 1935) werd geboren in Syrië en volgde een opleiding tot imam. Gedurende de Eerste Wereldoorlog nam hij dienst in het Ottomaanse leger, waar hij zijn militaire training kreeg, ofschoon hij er als geestelijke werkzaam was. In 1921 nam hij deel aan de Syrische opstand tegen Faisal I en werd ter dood veroordeeld.

Al-Qassam vluchtte echter met zijn gezin naar het Palestijnse Haifa. In de jaren twintig was hij actief als reizend prediker. Hij raakte bevriend met de fel anti-Joodse moefti van Jeruzalem, Amin al-Hoesseini. In 1930 richtte hij een radicale militante groep op, de Zwarte Hand, die aanslagen pleegde op Joodse en Britse doelen, waarbij veel doden vielen. De Zwarte Hand wordt door de meeste historici als een terroristische organisatie beschouwd. In 1935 had Al-Qassam enkele honderden gewapende volgelingen, veelal arme Palestijnse boeren die door de Joodse immigratie geen grond meer hadden.

Na een schermutseling met de Britten in november 1935, waarbij een politieman werd gedood, werd Al-Qassam opgespoord en gedood door de Britten in een vuurgevecht. Zijn begrafenis trok vele duizenden rouwende Palestijnen, en liep uit in een massale demonstratie.

Gebruik van zijn naam[bewerken]

Hamas heeft zijn militaire afdelingen naar Al-Qassam vernoemd, en ook de bekende Qassamraket draagt de naam van deze militante sjeik.