Izzat Ibrahim ad-Douri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Izzat Ibrahim ad-Douri
Izzat Ibrahim ad-Douri (rechts)

Izzat Ibrahim ad-Douri (Ad-Dawr, 1 juli 1942) was in de periode 1968-2003 een van de hoogste leiders van het Ba'ath-regime in Irak naast Saddam Hoessein. Na de Amerikaanse invasie werd hij de voorzitter van de illegale Ba'ath-partij en een der verzetsleiders tegen de Amerikanen en de nieuwe Iraakse regering.

Ibrahim kwam net als Saddam uit Tikrit, waar zijn vader ijsverkoper was. Hij heeft zijn lot sinds de zestiger jaren aan dat van Saddam Hoessein verbonden. Hij is samen met vicepresident Taha Yasin Ramadan en Saddam Hoessein zelf de enige die is overgebleven van de groep samenzweerders die bij de coup in 1968 de Ba'ath-partij aan de macht bracht. Hij werd in 1979 vicevoorzitter van de Revolutionaire Raad en later ook plaatsvervangend bevelhebber van het Iraakse leger. Zijn dochter was korte tijd getrouwd met Oedai Hoessein, de oudste zoon van Saddam.

Ibrahim dreigde de Koerden tijdens de Eerste Golfoorlog met een chemische aanval als ze 'problemen zouden geven'. "Als jullie Halabja zijn vergeten, wil ik jullie eraan herinneren dat we bereid zijn deze operatie te herhalen", zo refereerde hij aan de chemische aanval in 1988. In 1998 ontsnapte hij in de stad Karbala aan een poging tot moord.

Ibrahim vertegenwoordigde het regime regelmatig in het buitenland. Toen hij in 1999 voor een medische behandeling in Wenen was, kon hij als verdachte van misdaden tegen de menselijkheid maar net ontkomen aan arrestatie. Op de lijst van meest gezochte personen na de Amerikaanse invasie, het zogenaamde spel kaarten, nam hij de zesde plaats in. In september 2004 dachten de Amerikanen hem gearresteerd te hebben in Tikrit, maar het bleek te gaan om een familielid van hem. Tijdens de arrestatie werd de aanhang van de man, zo'n 70 man, doodgeschoten na hevig verzet.

Ibrahim werd op 17 april 2015 vermoedelijk gedood door het Iraakse leger, in de buurt van Tikrit.[1] Maar op 6 april 2016 verscheen hij weer in de openbaarheid, toen hij in een videoboodschap[2] opriep tot verzet tegen de sjiitische overheersing en invloed van Iran in Irak.

Zie de categorie Izzat Ibrahim ad-Duri van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.