J'accuse...!

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel maakt deel uit van de serie over de
Dreyfusaffaire
Degradatie van Alfred Dreyfus.

Document

Personen

Verwante artikelen

Categorie

J'accuse...! ("Ik beschuldig...!") is de titel van een publicatie waarmee de schrijver Émile Zola in 1898 in Frankrijk de Dreyfusaffaire in een nieuwe fase bracht. Het pamflet heeft een grote invloed gehad op de Franse geschiedenis.

Publicatie[bewerken | brontekst bewerken]

De voorpagina van L'Aurore van 13 januari 1898. De brief vult ook nog een deel van de tweede pagina.

Zola schreef zijn open brief aan de president van de Republiek, Félix Faure, naar aanleiding van de veroordeling van de volgens hem onschuldige officier Alfred Dreyfus, die van joodse afkomst was. Het proces voor de Krijgsraad was achter gesloten deuren gevoerd, en Zola wilde met zijn schrijven een openbare rechtszaak afdwingen.

Op 13 januari 1898 verscheen het stuk op de eerste twee pagina's van L'Aurore, de krant van Georges Clemenceau. De laatste alinea's beginnen elk met de woorden “J'accuse” gevolgd door de namen van een aantal hooggeplaatste autoriteiten, waaronder twee ministers van oorlog, de hele generale staf van het leger en de leden van de krijgsraad. De hoofdredacteur liet het opschrift J'Accuse...! boven de brief zetten.

Zola werd door de minister van oorlog gedagvaard wegens laster, wat precies zijn bedoeling was geweest. In een afgeladen rechtszaal was de hele pers vertegenwoordigd, vijandig tegenover Zola maar gedwongen te luisteren naar zijn argumenten. Met zeven tegen vijf stemmen verklaarde de jury Zola schuldig aan laster. Hij werd veroordeeld tot een geldboete en een gevangenisstraf, die hij ontliep door voor een jaar naar Groot-Brittannië uit te wijken.


Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina J'accuse op Wikisource.
Zie de categorie J'accuse...! van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.