Jáchymov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jáchymov
Stad in Tsjechië Vlag van Tsjechië
Wapen
Jáchymov (Tsjechië)
Jáchymov
Situering
Regio (kraj) Karlsbad Regiovlag
District (okres) Karlovy Vary
Coördinaten 50° 21′ NB, 12° 55′ OL
Algemeen
Oppervlakte 51,11 km²
Inwoners
(2006)
3.481
Politiek
Burgemeester Jaroslav Vondráček
Overig
Postcode(s) 362 51 - 363 01
Gemeentenummer 555215
Website http://www.mestojachymov.cz
Portaal  Portaalicoon   Tsjechië

Jáchymov (Duits: Sankt Joachimsthal) is een stadje met circa 2300 inwoners (2021), op een gemiddelde hoogte van 672 meter, in de Tsjechische regio Karlsbad in het Ertsgebergte, dicht bij de grens met Duitsland.

In de 16e eeuw werd zilver gevonden in de omgeving van Jáchymov. Dit zorgde voor een opbloei van het stadje. In Jáchymov werden munten geslagen, deze munten werden Joachimsthalers, of kortweg thalers genoemd. De daalder en de dollar ontlenen hieraan hun naam. In 1873 brandde Jáchymov vrijwel geheel af. Naast zilver werden in Jáchymov vanaf de 19e eeuw verschillende andere metalen gewonnen, waaronder nikkel, bismut en uranium. In het begin van de 20e eeuw ontdekte Marie Curie het element radium in erts afkomstig uit Jáchymov, wat aanleiding was tot een Nobelprijs.

Tijdens de communistische overheersing van Tsjecho-Slowakije was er een gevangenenkamp gevestigd in Jáchymov. De gevangenen moesten werken aan de winning van uranium. De levensverwachting van de gevangenen was er slechts 42 jaar. Jáchymov is thans een kuuroord. Het water in het kuuroord bevat het radioactieve radon. Jáchymov ligt aan de route van Karlsbad (Karlovy Vary) naar Chemnitz (in Duitsland).

In de omgeving van Jáchymov bevinden zich onder andere de Klinovec (de hoogste top van het Ertsgebergte) en de Plešivec (Plessberg).

Gewoond in Jáchymov[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Götz Altmann: Gründung und Aufstieg der böhmischen Bergstadt St. Joachimsthal (Jáchymov). In: Mitteilungen des Landesvereins Sächsischer Heimatschutz, Landesverein Sächsischer Heimatschutz, Dresden 2005, ISSN|0941-1151.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Doorgaande weg door het stadje
Kuuroord Jáchymov
Zie de categorie Jáchymov van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.