Jörg Schlaich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jörg Schlaich
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Stetten im Remstal, 17 oktober 1934
Nationaliteit Duits
Beroep bouwkundig ingenieur
Bekend van de daken van het Olympiastadion van München en de Mercedes-Benz Arena van Stuttgart
Olympisch Stadion, München
Killesbergturm, Stuttgart

Jörg Schlaich (Stetten im Remstal, 17 oktober 1934) is een Duits bouwkundig ingenieur. Hij is vooral bekend als medeontwerper van de daken van het Olympiastadion van München en de Mercedes-Benz Arena van Stuttgart.

Vroege carrière[bewerken]

Jörg Schlaich studeerde van 1953 tot 1955 architectuur en civiele techniek aan de universiteit van Stuttgart. Hij voltooide zijn opleiding aan de Technische Universiteit van Berlijn in 1959. Gedurende het academiejaar 1959-60 studeerde hij aan de Case Western Reserve University in Cleveland, USA.

In 1963 trad hij toe tot het bureau Leonhardt & Andrä, het bedrijf opgericht door Fritz Leonhardt.

Latere carrière[bewerken]

Schlaich werd partner van het bureau Leonhardt & Andrä. In die periode werkte hij onder meer samen met Günter Behnisch en Otto Frei aan het ontwerp van het dak van het Olympisch Stadion in München. Hij bleef bij het bedrijf tot 1969.

In 1974 werd hij een academicus aan de Universiteit van Stuttgart en in 1980 stichtte hij zijn eigen bureau, Schlaich Bergermann & Partner met zetel in Stuttgart, Berlin en New York.

In 1982 was hij betrokken bij de bouw van een prototype voor een zonne-toren (of zonne-schoorsteen) in Manzaneras, 150 km ten zuiden van Madrid, Spanje.

In 1993 introduceerde hij voor het dak van het Gottlieb-Daimler-Stadion (sinds 2008 Mercedes-Benz-Arena genoemd) in Stuttgart het gebruik van het "speichenrad"-principe als bouwkundig concept. Zijn bureau is sindsdien in belangrijke mate actief bij de bouw van voetbalstadions over de hele wereld. Andere structuren door hem ontworpen zijn de uitkijktoren in het Killesbergpark in Stuttgart en talrijke bruggen.

Verder lezen[bewerken]

Externe links[bewerken]