J. Barbour and Sons

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Barbour
Logo
Oprichting 1894
Oprichter(s) John Barbour
Sleutelfiguren Margaret Barbour, Steve Buck
Hoofdkantoor South Shields, Engeland
Producten Waxjassen, corduroy broeken, wollen truien, ...
Sector Kleding
Website http://www.barbour.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Jack van Barbour

J. Barbour and Sons Ltd., vaak gemakshalve afgekort tot Barbour, is een Brits luxe kledingmerk opgericht door John Barbour in 1894 in South Shields, Engeland. Het bedrijf is gespecialiseerd in katoenen, water- en winddichte waxjassen. Hun klimaatbestendige kleding vindt vooral aftrek bij mensen die houden van het buitenleven zoals jagers, ruiters en wandelaars. Het merk houdt sinds 1972 het Britse Predicaat Hofleverancier en levert buitenkleding aan leden van het Britse koninklijk huis.

Bedrijfsgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

John Barbour, oorspronkelijk een Schot afkomstig uit Galloway, stichtte het gelijknamige bedrijf in 1894 in South Shields (nabij Newcastle) als importeur van olieweefsel.[1] Tot 1916 was hier het hoofdkwartier gevestigd, waarna men besloot om zich in Londen te gaan vestigen, meer bepaald in Wimbledon. Dit bleef zo tot men 1981 besloot om terug te verhuizen naar South Shields. Momenteel[(sinds) wanneer?] is het bedrijf nog steeds een familiebedrijf, bestuurd door de vijfde generatie van de Barbour-familie.

Oorspronkelijk werd kleding waterdicht gemaakt met visolie en teer.[2] Barbour vond een betere manier: kaarsvet. Later werd overgeschakeld op paraffine. In Newcastle, een havenstad, werd de waterdichte Barbour-kledij populair bij de havenarbeiders, scheepsbouwers, schippers en vissers. De eerste modellen waren vrij vormeloze capes met mouwen. Met de jaren werd de snit bijgewerkt en kwamen er ook vrouwenmodellen. Eveneens werd kledij voor jagers, landbouwers en motorrijders ontworpen. De kledij voor motorrijders was een specialiteit van Duncan Barbour. Hij was een Barbour van de derde generatie en een motorfanaat. In 1936 lanceerde hij de succesvolle International Motorcycle all in one suit, later gevolgd door de International Jacket. Deze laatste werd het officieel uniform van de Vincent Owners Club.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Ursula Jacket gedragen door heel de bemanning van de Britse onderzeeboten. Tijdens de Falklandoorlog werden enkele Barbour jackets aangepast voor militair gebruik.

In de jaren 70 en 80 was Barbour zeer populair. In de jaren 90 ging het minder voor de wind. Daarom werd verbreed naar andere kledij.

Typische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Barbour waxjassen hebben een aantal typische kenmerken: een kraag in corduroy, een rits in roestvrij metaal, grote zijzakken met afgeronde hoeken, koperen knopen met speciale afwerking tegen roest, een warme voering uit luxe quilting, dubbel gerold stiksel en bescherming voor de kin tegen wind en regen.

Producten[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de waxjassen produceert Barbour onder andere truien, husky-jassen, tattersall-hemden en kleding uit moleskin en corduroy. Tegenwoordig[(sinds) wanneer?] probeert Barbour zijn producten ook aan een jongere klandizie te verkopen, maar dit niet zonder te raken aan de bedrijfstraditie. Tot op de dag van vandaag worden de waxjassen in South Shields met de hand vervaardigd, per jaar goed voor een productie van ruim 140.000 waxjassen. De meeste andere producten worden heden[(sinds) wanneer?] ten dage buiten het Verenigd Koninkrijk gefabriceerd.

In 2004 begon Barbour samen te werken met Lord James Percy met als doel het design en de marketing van hun eigen schutterskleding, de Northumberland-lijn (vernoemd naar de hertogen van Northumberland, waarvan Lord Percy afstamt). De nieuwe lijn bleek een groot succes, gezien deze reeds veel lof heeft gekregen van de betreffende doelgroep.

Diensten[bewerken | brontekst bewerken]

Door de kwaliteit van de Barbour-waxjassen zijn er klanten te vinden die hun jassen jaren-, zo niet decennialang houden. Bij eventuele schade kunnen deze klanten hun jassen opsturen naar de reparatieservice die Barbour aanbiedt.

Marketing[bewerken | brontekst bewerken]

Hofleverancier[bewerken | brontekst bewerken]

Barbour bezit het predicaat van hofleverancier voor het leveren van "waterbestendige en beschermende kleding", waarvan men het eerste predicaat 1 april 1974 ontvangen heeft van de hertog van Edinburgh prins Philip, het tweede predicaat 1 januari 1982 ontvangen heeft van koningin Elizabeth II en het derde predicaat 1 januari 1987 ontvangen heeft van kroonprins Charles.[3]

Barbour en bekende sterren[bewerken | brontekst bewerken]