Jaïr Ferwerda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jaïr Ferwerda
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 28 september 1976
Geboorteplaats Helmond
Land Nederland
Beroep freelance televisiepresentator, programmamaker, journalist
Bekend van Het Binnenhof van Jaïr, Barend en Van Dorp, Over vaders en Zonen, NRC Handelsblad, Jinek
Portaal  Portaalicoon   Media

Jaïr Ferwerda (Helmond, 28 september 1976) is een Nederlandse freelance televisiepresentator en programmamaker.

Biografie[bewerken]

Jaïr Ferwerda werd bekend van het televisieprogramma Het Binnenhof van Jaïr op de televisiezender Het Gesprek en van Jinek. Verder maakte hij voor de televisiezender Het Gesprek de serie 'De week van J&R' samen met Ronald Olsthoorn en Nikki van der Velden.

Ferwerda werkte acht jaar voor het televisieprogramma Barend en Van Dorp als redacteur/verslaggever. Ook maakte hij samen met Wilfried de Jong en Hugo Borst de serie Over vaders en Zonen voor de VPRO. En met Sven Kockelmann werkte hij samen aan het interviewprogramma 'Oog in oog'.

Ferwerda had in NRC Handelsblad een eigen society rubriek. In R.S.V.P Jaïr struinde hij feesten en partijen af. Tegenwoordig is hij voor de krant de organisator van 'De Nacht van NRC'. Bij de KRO is hij verslaggever voor het televisieprogramma De Rekenkamer op Nederland 3. Ook maakt hij politieke documentaires voor Nederland 2 bij de AVRO. In 2012 'De dag dat Pim Fortuyn won' en 'Het eerste kabinet Balkenende; 87 dagen ruzie.' In 2013 maakte hij het tweeluik Mark vs. Rita over de strijd binnen de VVD om het leiderschap tussen Rutte en Verdonk. In die documentaire kregen oud-campagneleiders Frits Huffnagel en Ed Sinke zoveel jaar na dato een hoogoplopende ruzie met elkaar.

Ferwerda heeft een eigen productiebedrijf 'JAIR Media'. In 2016 richtte Ferwerda samen met Jeroen Smit en Sander Heijne de journalistieke startup Verhalenmarkt op. Het platform is bedoeld om redacties en freelance journalisten makkelijk aan elkaar te koppelen.

Sinds januari 2017 is Ferwerda de vaste verslaggever bij het televisieprogramma Jinek op NPO 1. Dagelijks maakt hij bijdragen voor het programma. In de eerste aflevering bracht hij premier Rutte in verlegenheid door aan te tonen dat hij binnen 48 uur van mening kon veranderen. Rutte sloot eerst de PVV namelijk niet uit, maar deed dat later wel. Ook werd na een bijdrage van Ferwerda een kamertje in het Tweede Kamergebouw vernoemd naar verzetsstrijder Gerrit Kastein.

In 2019 ziet het televisieprogramma ‘Jaïr in Goed Gezelschap’ op NPO 1 het levenslicht. In ‘Jaïr in goed gezelschap’ gaat Ferwerda op pad met Nederlandse topondernemers. Zo loopt hij onder andere mee met Cor van Zadelhoff, Fokke de Jong, Rob Jansen en Sharon Hilgers.

Privé[bewerken]

Ferwerda heeft een vrouw en twee dochters.