Jaak De Voght

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jaak De Voght
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van België België
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jaak De Voght (Berchem, 22 oktober 1911Antwerpen, 9 juni 1979) was een Vlaams conferencier en toneel- en filmacteur, die met succes optrad in het Antwerpse amusementsleven tot in de jaren zeventig van de 20e eeuw. Hij is ook van belang omdat veel artiesten hun eerste stappen konden zetten voor het publiek in zijn café-cabaret Den Uilenspiegel aan het Koningin Astridplein in Antwerpen. Zo stond hij mee aan het begin van de loopbaan van onder meer De Strangers, Gaston Berghmans en Staf Permentier.

De Voght trad al zeer jong op op het toneel en werkte als beroepsspeler in verschillende schouwburgen waaronder de Ancienne Belgique (Oud België) in Antwerpen en de Folies Bergère in Brussel. Zijn grootste verdienste ligt echter in het revuetheater. Met Louis Staal vormde hij een tijdlang het duo Madam Priet en Madam Praat. Ook trad hij in de jaren 50 op in het radiocabaret Kop en staart van Joris Collet.

De Voght trad ook op in enkele films van Jan Vanderheyden, Edith Kiel en anderen. Van Jaak de Voght zijn veel liedjes op plaat verschenen, zoals zijn bekendste nummer, De Kaspische Zee, waarmee hij in augustus 1956 enkele weken de Vlaamse hitparade aanvoerde.

Externe links[bewerken]