Jaap Min

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jaap Min (Bergen (NH), 16 september 1914Bergen (NH), 6 oktober 1987) was een Nederlands expressionistisch schilder en glazenier.

Carrière[bewerken]

Op aanmoediging van de schilder Matthieu Wiegman begon Jaap Min in 1938 zijn opleiding voor monumentale kunst aan de Rijksakademie in Amsterdam[1] onder leiding van de Johannes Hendricus Jurres en Heinrich Campendonk.

Een jaar later maakte hij een studiereis naar Padua en Verona waar hij het werk leerde kennen van Massimo Campigli en Giotto, dat voor de rest van zijn leven van grote invloed is geweest op zijn eigen werk.

Na een aantal opdrachten in Limburg was hij van 1955 tot 1961 docent[2] aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht. Het was niet zijn gelukkigste periode. Gedreven door heimwee keerde hij in 1961 terug naar Bergen. Hier bleef hij tot aan zijn dood gestaag werken aan talrijke opdrachten en vrij werk.[1]

Vooral door zijn Rooms-Katholieke achtergrond en de beïnvloeding van Campendonk heeft hij veel werken gemaakt voor kerken zoals kruiswegstaties (in olie) en glas-in-loodramen. Voorbeelden zijn te zien in de Pius X-kerk in Alkmaar en (zijn laatste monumentale werk) in de H. Felicitaskerk in Spijkenisse, ontworpen door zijn zoon en architect Maarten Min.

In Museum Belvédère in Heerenveen vond in 2019 een eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn werk plaats.

Personalia[bewerken]

Jaap Min is een oom van de dichteres Neeltje Maria Min.


Links[bewerken]