Jaap Schröder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jaap Schröder
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jaap Schröder (Amsterdam, 31 december 1925) is een Nederlands violist, dirigent en muziekpedagoog

Levensloop[bewerken]

Schröder begon zijn muziekstudies viool aan het Conservatorium van Amsterdam en aan dat van Parijs. Hij studeerde tevens musicologie aan de Sorbonne.

Hij werd concertmeester in het Hilversum Radio Kamerorkest en was lid van het Nederlands String Quartet. In 1975 stichtte hij het Quartetto Esterhazy, dat klassieke muziek uitvoerde op authentieke instrumenten. Het Kwartet bleef actief tot in 1981. Vervolgens werd hij muziekdirecteur van de Academy of Ancient Music in Londen. In 1982 werd hij visiting music director van de Smithsonian Chamber Players in Washington D.C. Hij organiseerde er het Smithsonian Quartet. Daarop werd hij docent aan de Muziekschool van Yale University. Hij doceerde eveneens aan de Universiteiten van Virginia en Maryland, aan het Conservatorium van Peabody, aan de Case Western Reserve University en aan de Banff School of Fine Arts. Hij toerde tegelijk uitgebreid doorheen de continenten voor het geven van concerten.

Schröder heeft veel onderzoek verricht omtrent onbekende partituren voor viool uit de 17de en 18de eeuw.

In 1981 was hij jurylid voor het internationaal concours zang en barokinstrumenten in het kader van het Festival Musica Antiqua

Discografie[bewerken]

Jaap Schröder heeft veel opnamen gedaan onder labels zoals Smithsonian, Harmonia Mundi, Virgin Classics, Decca, Teldec. Enkele voorbeelden:

Als dirigent en tegelijk solist heeft hij onder meer opnamen gedaan met het Concerto Amsterdam, met het Mozarteum Orkest Salzburg, het Drottningholm Court Baroque Orchestra en het Smithsonian Chamber Orchestra.

Externe link[bewerken]