Jaap Sinninghe Damsté

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jaap Sinninghe Damste)
Jaap Sinninghe Damsté
Jaap Sinninghe Damsté
Persoonlijke gegevens
Geboren Baarn, 1 januari 1959
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlandse
Werkzaamheden
Vakgebied Biogeochemie
Universiteit Universiteit van Utrecht
Soort hoogleraar gewoon hoogleraar
Lid KNAW
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Jaap Sinninghe Damsté (Baarn, 1 januari 1959) is een Nederlands paleontoloog.[1] Hij is als hoogleraar moleculaire paleontologie verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Opleiding en werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sinnighe Damsté voltooide in 1984 de studie analytische milieuchemie aan de Technische Universiteit Delft en in 1988 promoveerde hij aan dezelfde universiteit op het onderwerp organische geochemie. Hij ontving in 1993 de Pionier-subsidie van NWO waarna hij op Texel een onderzoeksgroep oprichtte onder het Koninklijk NIOZ. In het jaar 2002 werd hij aangesteld als afdelingshoofd Mariene Biogeochemie en Toxicologie bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee.[2] en een jaar later werd hij aangesteld als hoogleraar moleculaire paleontologie aan de Universiteit Utrecht.[1]

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Hij verricht onderzoek naar chemische fossielen.[3] Deze chemische fossielen zijn bepaalde componenten van sediment dat hij bestudeert. Met behulp van deze chemische fossielen maakt hij constructies van hoe het klimaat er vroeger uitzag.[4] Hij publiceerde onder andere in de wetenschappelijke tijdschriften Science en Nature.

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 ontving hij de Spinozapremie[5] voor zijn werk op het gebied van de biologie, geologie en de chemie.[4] In 2005 werd hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, waar hij secretaris is van de sectie aardwetenschappen en adviseur bij de sectie biologie.[6] In 2007 ontving hij de Vernadskymedaille.[1]. In 2014 ontving hij de Dr. A.H. Heinekenprijs voor Milieuwetenschappen.