Jaap Stotijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jaap Stotijn
Stotijn (foto Franz Ziegler)
Algemene informatie
Geboren 22 september 1891
Overleden 5 april 1970
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep musicus
Instrument(en) hobo, piano
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jacob Hendrik Stotijn (Den Haag, 22 september 1891Den Haag, 5 april 1970) was een Nederlands hoboïst, pianist en dirigent.

Jaap Stotijn studeerde van 1904 tot 1910 aan het Haags conservatorium en werd in 1914 benoemd als solohoboïst bij de Opéra in Parijs. In 1919 kwam hij terug in Nederland en werd hij solohoboïst bij het Residentie Orkest. Deze functie vervulde hij tot 1959. Daarna volgde zijn neef Constant Stotijn hem op. Van 1946 tot 1955 was Jaap Stotijn dirigent van de Koninklijke Orkestvereniging Symphonia te Rotterdam en SMG Sempre Crescendo. Vanaf 1935 vormde Stotijn een trio met de componist-pianist Piet Ketting en fluitist Johan Feltkamp.

Hij heeft ook vaak met zijn zoon Haakon Stotijn samengewerkt. Met het Concert voor twee hobo's en orkest van Alexander Voormolen oogstten ze veel succes. De familie Stotijn is zeer muzikaal, want ook zijn neef Louis Stotijn, fagottist en dirigent, heeft in de jaren vijftig lesgegeven aan het Haags conservatorium.

Tevens werd hij in 1919 benoemd tot docent aan het Haags conservatorium. Hij heeft als pedagoog grote invloed gehad in de muziekwereld, zowel nationaal als internationaal.

Externe link[bewerken | bron bewerken]