Jaap van de Scheur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jaap van de Scheur (1986)

Jaap van de Scheur (Heerlen, 24 november 1926Rotterdam, 26 december 2002) was een Nederlands vakbondsman en gemeenteraadslid.

Van de Scheur was de zoon van een timmerman in de mijnen. Hij groeide op in een protestants gezin. Op zijn zesde verhuisde het gezin Van de Scheur naar de Schilderswijk in Den Haag. In 1959 trad hij in dienst van de vakbond Abva en van 1982 tot 1990 was hij voorzitter van de FNV-ambtenarenbond AbvaKabo. Landelijke bekendheid kreeg hij als leider van de landelijke ambtenarenstaking in 1983.

Van de Scheur was een authentieke vakbondsman, hij was vooral een activist, waarbij minder nadruk lag op onderhandelen. Zijn gekruide Haagse accent liet zich dankbaar imiteren. Een bekende uitspraak -ten tijde van Bestek'81- van hem was: "Als het kabinet voor is zijn wij tegen". Wim de Bie gebruikte Van de Scheur als model voor Aad van der Naad, die in Keek op de Week commentaar gaf op de actualiteit.

Na zijn pensioen was Van de Scheur raadslid voor de lokale linkse partij Solidair '93 in de gemeenteraad van Rotterdam. Hij overleed op 76-jarige leeftijd.