Jaarbeursplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Jaarbeursplein
Het Jaarbeursplein (oktober 2014)
Het Jaarbeursplein (oktober 2014)
Geografische informatie
Locatie       Utrecht
Stadsdeel Zuidwest
Postcode 3521
Algemene informatie
Aangelegd in 1969
Genoemd naar Jaarbeurs Utrecht
Bestrating Tegels
Asfalt
Bebouwing Beatrix Theater
Stadskantoor
Station Utrecht Centraal
Openbaar vervoer Buslijn 7, 19, 25, 26, 37, 38, 39
Portaal  Portaalicoon   Stad Utrecht

Het Jaarbeursplein is een plein in Utrecht gelegen tussen het Centraal Station en de Jaarbeurs. Het plein, geopend in 1969 is aangelegd op het terrein van de voormalige Van Sypesteynkazerne. Via dit plein kreeg station Utrecht CS een ingang aan de westzijde. Aan dit plein is onder andere het Beatrix Theater gevestigd. Dit plein was tevens het vertrekpunt voor veel touringcars. Tot 3 maart 2013 stopten hier de streekbussen van Connexxion en Arriva naar onder andere Rotterdam, Dordrecht en Gorinchem en de Brabantliner van Arriva naar Breda en Oosterhout. Deze bussen vertrekken sinds 3 maart 2013 vanaf Busstation CS Jaarbeurszijde (tot 8 december 2013 Busstation West) nabij Station Utrecht Centraal.

De internationale busdiensten van Eurolines stoppen nog wel bij het plein.

In april 2013 werd het tijdelijke eindpunt van de sneltram Utrecht in gebruik genomen. Deze halte ligt op de plek van de in 2012 gesloopte parkeergarage. Als de nieuwe OV-terminal gereed is verdwijnt de tram hier weer.

In de toekomst wordt het plein uitgebreid verbouwd, samen met het complete stationsgebied in het kader van het project Aanpak Stationsgebied. De toegang tot het station wordt zo breed als het plein zelf.