Jaarbeursplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jaarbeursplein
Het Jaarbeursplein (oktober 2014)
Het Jaarbeursplein (oktober 2014)
Geografische informatie
Locatie       Utrecht
Stadsdeel Zuidwest
Postcode 3521
Algemene informatie
Aangelegd in 1969
Genoemd naar Jaarbeurs Utrecht
Bestrating Tegels
Asfalt
Bebouwing Beatrix Theater
Stadskantoor
Station Utrecht Centraal
Openbaar vervoer Buslijn 2, 3, 6, 18, 28, 387, 388, 400, 401
Sneltram 60 en 61
Portaal  Portaalicoon   Stad Utrecht

Het Jaarbeursplein is een plein in Utrecht gelegen tussen het Centraal Station en de Jaarbeurs. Het plein, geopend in 1969 is aangelegd op het terrein van de voormalige Van Sypesteynkazerne. Via dit plein kreeg station Utrecht CS een ingang aan de westzijde. Aan dit plein is onder andere het Beatrix Theater gevestigd. Dit plein was tevens het vertrekpunt voor veel touringcars. Tot 3 maart 2013 stopten hier de streekbussen van Connexxion en Arriva naar onder andere Rotterdam, Dordrecht en Gorinchem en de Brabantliner van Arriva naar Breda en Oosterhout. Deze bussen vertrekken sinds 3 maart 2013 vanaf Busstation CS Jaarbeurszijde (tot 8 december 2013 Busstation West) nabij Station Utrecht Centraal. Sinds december 2015 is er weer een - tijdelijk - busstation op het plein te vinden waar bussen stoppen van U-OV en Arriva (alleen Qliner en Brabantliner).

De internationale busdiensten van o.a. Eurolines en FlixBus stoppen ook bij het plein.

In april 2013 werd het tijdelijke eindpunt van de Utrechtse sneltram in gebruik genomen. Deze halte ligt op de plek van de in 2012 gesloopte parkeergarage. Als de sneltramlijn naar Nieuwegein in 2020 is omgebouwd tot een lijn voor lagevloertrams wordt dit een doorgaande halte waarbij de trams doorrijden naar Utrecht Centraal Station Centrumzijde en (overdag en doordeweeks) verder naar de Uithof.

In het kader van de Aanpak Stationsgebied is de toegang tot het station net zo breed geworden als het plein zelf. Onder het plein wordt in het najaar van 2018 een ondergrondse parkeergarage geopend. Het plein heeft in september 2018 een volledig nieuwe betegeling gekregen. Aan het plein is op 19 mei 2014 een nieuwe stationsfietsenstalling in gebruik genomen, en in 2018 ook een nieuw World Trade Center (WTC). Er zijn plannen om het Beatrixgebouw een facelift te geven en er is ruimte vrijgehouden voor de ontwikkeling van een nieuw gebouw tussen de tramhalte en het Jaarbeursplein.