Jaartallen van Leuven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Jaartallen van Leuven (ook wel Mannen van het jaar genoemd) vormen onderdeel van de plaatselijke traditie. Elk jaar in de maand maart wordt een groep samengesteld van mannen die in het daaropvolgende jaar veertig zullen worden. Zij organiseren tussen hun veertigste en vijftigste verjaardag feesten, evenementen en ceremonies. Dit doen ze om samen naar hun vijftigste verjaardag toe te groeien. Het Koninklijk Verbond der Jaartallen is het overkoepelend orgaan van deze groepen.

Het eerste jaar, als de deelnemers nog 39 zijn, worden ze een stichtend jaartal genoemd. Het volgende jaar heten ze een Opkomend jaartal. Hierna behoort men tot de Actieve jaartallen. De actieve jaartallen spelen een belangrijke rol in het Leuvense verenigingsleven. De actieve periode wordt afgesloten met een groot feest waarbij voor iedereen de vijftigste verjaardag wordt gevierd. Ook hierna blijft de groep bestaan en behoren ze tot de Abrahams der Jaartallen. Elk jaartal telt meestal een twintigtal leden. Het zijn de "peters", het Jaartal dat 10 jaar ouder is, dat deze nieuwelingen samenroept. De stad Leuven getroost zich veel moeite om de traditie te laten overleven. Het bindmiddel tussen deze mannen, die elkaar meestal oorspronkelijk niet kennen; is 'vriendschap'. Elk jaartal heeft meestal zijn eigen kostuum, eigen schild, eigen vlag om zich te onderscheiden. Enkel mannen worden toegestaan, maar er is tevens een 'marraine', een peetmoeder die zich over 'haar' mannen ontfermt.

Wanneer de traditie precies ontstaan is en waarom is niet helemaal duidelijk. Mogelijk werd de eerste groep in 1890 gevormd in café De Biekorf. Zij werden De mannen van 1840 genoemd. Zij waren kennelijk wel al vijftig. De traditie van de jaartallen werd op 26 november 2011 toegevoegd aan de Orale en Immateriële werelderfgoedlijst van UNESCO. Tevens toegevoegd: Het Jaartallenleven van Leuven,Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen

In de kelder van het Stadhuis van Leuven is een permanente tentoonstelling over de jaartallen te vinden. Deze tentoonstelling is te bezichtigen iedere derde zaterdag van de maand of na afspraak. Dit is tevens de zetel van het Koninklijk Verbond der Jaartallen van Leuven.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]