Jabalia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jabalia
جباليا
Plaats in Palestina Vlag van Palestina
Jabalia (Palestina)
Jabalia
Situering
Gouvernement Noord Gaza
Coördinaten 31° 32′ NB, 34° 30′ OL
Algemeen
Inwoners (2007) 123.200[1]
Foto's
Karte Gazastreifen.png
Portaal  Portaalicoon   Azië

Jabalia of Jabalya (Arabisch: جباليا , Dschabāliyā) is een stad in de Gazastrook van Palestina met een bevolking van 123.200 personen (2007). Jabalia is gelegen in het noorden van de Gazastrook, 4 kilometer ten noorden van de stad Gaza, vlak bij de grens met Israël. Het ligt in het gouvernement Noord-Gaza Het naburige vluchtelingenkamp Jabalya Camp bevat ook nog eens 41.969 personen en is daarmee het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp. Het kamp ontstond tijdens de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 toen er 35.000 voornamelijk Palestijnse vluchtelingen uit Israël gehuisvest werden in tenten. Door natuurlijke aanwas is de bevolking gegroeid.[bron?] De oppervlakte van het kamp bedraagt slechts 1,4 km2 waarmee het een van de dichtstbevolkte plaatsen ter wereld is. In het kamp is geen riolering aanwezig.

De eerste Intifada begon in december 1987 in Jabalya Camp toen op 9 december een vrachtwagen van het Israëlische leger bij het Jabalia-vluchtelingenkamp botste op een Palestijnse personenauto, waarbij vier inzittenden om het leven kwamen. Hierna kwam het tot een demonstratie, die uitliep op een ongecoördineerd volksprotest tegen de Israëlische aanwezigheid in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever en sloeg over naar de Westelijke Jordaanoever.

In 2008 is bij Jabilia een dierentuin gebouwd in het Al-Bisan park. Het is een toeristische attractie in Gaza.

Tijdens het Conflict in de Gazastrook 2014 werd op 30 juli 2014 een school van de Verenigde Naties, gelegen in het vluchtelingenkamp van Jabalia, waar Palestijnse vluchtelingen onderdak hadden gevonden, onder vuur genomen door Israëlische tanks. Daarbij kwamen zeventien mensen om het leven en negentig mensen raakten gewond. De VN beschuldigde Israël ervan dat het de VN-school heeft beschoten, ondanks dat de organisatie 17 keer had laten weten dat er zich vluchtelingen in de school bevonden.[2] Bij beschietingen tussen Israël en Hamas tijdens dit conflict zijn daar verschillende dieren, waaronder zo'n acht tot tien apen om het leven gekomen.[3]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Relaties met Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Groningen onderhoudt vriendschappelijke stedenbanden, handelsrelaties of banden op basis van ontwikkelingshulp. Groningen onderneemt allerlei projecten met haar ‘zustersteden’ en er vinden vaak onderlinge bezoeken plaats.

Via de stichting Groningen- Jabalya en met subsidie van o.a. de gemeente Groningen is een jeugdcentrum in Jabalya gebouwd. Dit centrum is verhuurd aan het Nama-a college dat het gebruikt voor beroepsopleidingen. Omdat het niet waarschijnlijk is dat het gebouw verder nog als jeugdcentrum gebruikt gaat worden, heeft de gemeenteraad van Groningen 28 november 2012 het resterende subsidiebedrag bestemd voor studiebeurzen voor studenten uit Jabalya en voor het geschikt maken van het gebouw voor invaliden.[bron?]

De relatie tussen Groningen en Jabalya is een particulier initiatief.[bron?]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Trivium[bewerken | brontekst bewerken]

De fluitist-musicus Abd El Hamid Hmaou speelt met zijn 'La flûte orientale' "Jabalia" Jabalia youtube, 2010.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]