Jabalia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jabalia
جباليا
Plaats in Palestina Vlag van Palestina
Jabalia
Jabalia
Situering
Gouvernement Noord Gaza
Coördinaten 31° 32′ NB, 34° 30′ OL
Algemeen
Inwoners (2007) 123.200[1]
Portaal  Portaalicoon   Azië

Jabalia of Jabalya (Arabisch: ‏جباليا , Dschabāliyā) is een stad in in de Gazastrook met een bevolking van 123.200 personen (2007). Het naburige vluchtelingenkamp Jabalya Camp bevat ook nog eens 41.969 personen en is daarmee het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp. Het ontstond tijdens de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 toen er 35.000 personen gehuisvest werden in tenten. Door natuurlijke aanwas is de bevolking gegroeid. Het is gelegen in het noorden van de Gazastrook, vlak bij de grens met Israël. De oppervlakte van het kamp bedraagt slechts 1,4 km2 waarmee het één van de dichtstbevolkte plaatsen ter wereld is. In het kamp is geen riolering aanwezig.

De eerste Intifada begon in december 1987 in Jabalya Camp en sindsdien is het kamp een plek van veel onrust.

Geboren[bewerken]

Relaties met Nederland[bewerken]

Via de stichting Groningen- Jabalya en met subsidie van o.a. de gemeente Groningen is een jeugdcentrum in Jabalya gebouwd. Dit centrum is echter door het Hamas-regime verhuurd aan het Nama-a college, dat het gebruikt voor beroepsopleidingen. Omdat het niet waarschijnlijk is dat het gebouw verder nog als jeugdcentrum gebruikt gaat worden, heeft de gemeenteraad van Groningen 28 november 2012 het resterende subsidiebedrag bestemd voor studiebeurzen voor studenten uit Jabalya en voor het geschikt maken van het gebouw voor invaliden.

De gemeente Groningen onderhoudt geen contacten met de lokale overheden in Jabalya, er is ook geen sprake van een zusterstadrelatie. De relatie tussen Groningen en Jabalya is een particulier initiatief.

Externe links[bewerken]