Jabir ibn Aflah

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jabir ibn Aflah al-Ishbili Abu Mohammed (Arabisch : أبو محمد جابر بن أفلح) (Sevilla, ca. 11001150) was een Arabisch wiskundige en astronoom, wiens werk ooit vertaald werd in het Latijn en daardoor de latere Europese wiskundigen sterk heeft beïnvloed.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Over het leven van Jabir ibn Aflah is weinig bekend. Over zijn naam al-Ishbili ("van Sevilla") zijn er verscheidene discussies, en een vermelding bij de joodse filosoof, jurist en arts Mozes Maimonides (Arabische naam : Abu 'Imran Musa ibn Maymun ibn 'Ubayd Allah) kan op zijn geboorteplaats wijzen. Maimonides was geboren 1135 in Córdoba en bronnen wijzen erop, dat hij en Jabir ibn Aflahs zoon contact gehad hebben. Vandaar kunnen we een benaderde geboortedatum en sterfdatum geven.

In de trigonometrie is een wiskundige stelling van hem bekend.

Jabir ibn Aflah was niet enkel wiskundige, maar ook astronoom. Jabir ibn Aflah ontwierp 2 astronomische instrumenten, die als een directe voorloper van het torquetum kunnen gelden. Jabirs commentaren op Almagest van Claudius Ptolemaeus waren in geheel Europa bekend. In zijn bekendste werk Islah al-Majisti ("Verbetering van Almagest") staat zijn beroemde weerlegging van een bewering van Ptolemaeus. Jabir zei, dat Venus en Mars ook rond de zon draaien en niet enkel onbenullige sterren waren, zoals Ptolemaeus beweerde.