Jac. J. Koeman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jacobus Jan (Jac. J.) Koeman (Edam, 16 november 1889 - Bergen (Noord-Holland), 11 september 1978) was een Nederlands aquarellist, kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, keramist, boekbandontwerper, etser, lithograaf en boetseerder. Hij genoot een opleiding van één jaar aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus in Amsterdam, maar was vooral autodidact. In het Rijksmuseum in Amsterdam kopieerde hij veel oude meesters.

Hij werkte Edam (Edam-Volendam), Zaandam (Zaanstad), Parijs, Londen, Loosdrecht, Amsterdam, Blaricum en Bergen (Noord-Holland) vanaf 1934. In zijn Zaanse periode gaf hij schilderlessen aan diverse latere kunstenaars.

Bij het publiek is hij vooral bekend door zijn albumplaatjes voor de Verkade-albums (dieren, planten, bloemen). Voor deze albums verzorgde hij ook de boekbanden. Verder maakte hij landschappen, waaronder winterlandschappen, stadsgezichten,stillevens, figuurvoorstellingen, naaktfiguren en portretten. Zijn vrije werk wordt gerekend tot de Bergense School.

Hij was lid van Kunstenaarsvereniging Sint Lucas in Amsterdam, de Vereeniging van Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum en het KunstenaarsCentrumBergen (KCB).