Jack L. Warner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jack L. Warner
Jack Warner in 1955
Volledige naam Jack Leonard Warner
Geboren London, 2 augustus 1892
Overleden Los Angeles, 9 september 1978
Geboorteland Canada
Jaren actief 1906―1973
Beroep(en) filmproducent, president van Warner Brothers Studios, Columbia Pictures
Films Casablanca, To Have and Have Not, The Big Sleep, My Fair Lady
Academy Award
Beste Film My Fair Lady (1965)
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jack Leonard Warner (London, Ontario, 2 augustus 1892Los Angeles, 9 september 1978) was een in Canada geboren filmproducent. Samen met zijn broers was hij oprichter van Warner Brothers Studios.[noot 1]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Jack Warner was de jongste zoon van Benjamin Warner en zijn vrouw Pearle, die rond 1888 vanuit Rusland (het Russische Congres-Polen) naar de Verenigde Staten geëmigreerd waren.[1] Zij vestigden zich in Baltimore (Maryland), verhuisden naar Ontario waar Jack werd geboren, maar keerden na twee jaar terug naar Baltimore.[noot 2]

In 1906 richtten zijn oudere broers een distributiemaatschappij op en begonnen een bioscoop in New Castle in Pennsylvania, Jack was toen nog een tiener. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin Jack net als zijn broer Sam bij de luchtmacht diende , begonnen de broers met filmproductie in Youngstown in Ohio, Jack Warner vertrok naar San Francisco om aldaar de belangen van de broers te behartigen.[2]

Zie geschiedenis Warner Bros.

Warner Bros. Pictures[bewerken | brontekst bewerken]

In 1923 werd de studio onder de naam Warner Brothers Studios opgericht en na de dood van zijn broer Sam Warner werd Jack Warner in 1927 het hoofd van de studio. Warner gold als moeilijk om mee samen te werken, aangezien hij de dood van zijn broer slecht kon verwerken.

Aanvankelijk had Warner Bros weinig succes, maar dat veranderde toen een van de eerste geluidsfilms door Warner werd geproduceerd The Jazz Singer met Al Jolson De broers produceerden daarna veel succesvolle films.

Persoonlijk leven[bewerken | brontekst bewerken]

In 1916 toen Warner in San Francisco woonde trouwde hij met Irma Solomon. Samen kregen ze een zoon, Jack Warner jr., in 1936 scheide Warner van haar en trouwde Ann Paige. Jack Warner had een slechte relatie met zijn broer Harry, in 1956 bedroog Jack zijn broers bij de verkoop van de films van vóór 1950. In 1958 overleed zijn broer Harry, maar Jack ging op vakantie in plaats van de begrafenis bij te wonen. Ook met zijn zoon Jack Warner jr. was de relatie slecht, na 1958 spraken zij niet meer met elkaar.

Na jaren van slinkende winsten verkocht Warner zijn studio-aandelen in 1966 aan Seven Arts Productions, waarna beide bedrijven fuseerden. Warner bleef tot zijn pensioen in 1969 voor de gefuseerde bedrijven werken.

Warner kreeg in 1977 een beroerte en het jaar daarop nog een. Hij stierf aan oedeem op 9 september 1978 in zijn huis in Los Angeles.

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Warner komt als personage in films voor in:[3]