Jack Schwartz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jacob T. "Jack" Schwartz (New York City, 9 januari, 1930 - Manhattan, 2 maart 2009) was een Amerikaans wiskundige en informaticus.

Schwartz studeerde aan de Yale University en werd professor informatica aan het Courant Institute of Mathematical Sciences van de New York University. Hij stichtte de informatica-afdeling aan New York University en leidde deze van 1964 tot 1980. Schwartz was de ontwerper van de SETL-programmeertaal en van de ultracomputer van de universiteit.

Als onderzoeker hield hij zich onder meer bezig met de theorie van de lineaire afbeeldingen, de von Neumann-algebra, de kwantumveldentheorie, tijdscharing, het ontwerp en de ontwikkeling van programmeertalen, de robotica, de theoretische benadering van computerlogica, systemen voor onderzoek en verificatie van programma's, experimentele studies van visuele perceptie en technieken voor de analyse en de visualisering van biodata. Enkele van zijn studenten zijn Jerry Hobbs, Ken Kennedy, Robert Kupperman, Stanley Osher, Gian-Carlo Rota en Shmuel Winograd.

Hij schreef 18 boeken en meer dan 100 papers en technische rapporten. Schwartz overleed in maart 2009 aan leverkanker.

Publicaties[bewerken]

Externe links[bewerken]