Jackpot (prijs)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een jackpot is een extra hoge geldprijs die men bij een kansspel kan winnen, maar die niet bij iedere trekking wordt uitgekeerd; zo niet dan wordt het bedrag verhoogd, waardoor men bij de volgende trekking meer kan winnen, enzovoort.

Een jackpot komt voor bij de Staatsloterij, BankGiro Loterij, lotto, Eurojackpot, EuroMillions, bingo's en pokeren. Ook de fruitautomaat in een casino of gokhal heeft een jackpot.

Soms is er een aparte trekking om te bepalen of de jackpot valt (Staatsloterij), soms hangt dit af van de vraag of het winnende lot verkocht is (BankGiro Loterij), of van de vraag of iemand op het winnende nummer of de winnende nummers en/of kleur (lotto) heeft gewed. Bij een spel waarbij de deelnemer zelf een of meer nummers kiest zonder directe controle of iemand anders datzelfde nummer of diezelfde nummers heeft gekozen moet een grote prijs zoals een jackpot in voorkomend geval meestal gedeeld worden. Bij zo'n spel is het nadelig om een voor de hand liggende nummercombinatie te kiezen, bijvoorbeeld met een bepaalde regelmaat: er is dan meer kans dat veel anderen dezelfde nummercombinatie hebben, zodat als men wint men de prijs met veel anderen moet delen.

Gegarandeerd vallen[bewerken]

Soms is er een maximum aan het aantal malen achtereen dat de jackpot niet valt, onder meer bij de Staatsloterij (valt uiterlijk de 7e keer) en de BankGiro Loterij (valt uiterlijk de 13e keer). Bij de Belgische lotto geldt in november 2015 dat de jackpot uiterlijk bij de 10de trekking valt. In de volgende cyclus valt de jackpot uiterlijk bij de 11de trekking, enz.

Bij de Nederlandse Lotto op zaterdag en de Eurojackpot is in 2013 de regel voor het gegarandeerd vallen van de jackpot na een aantal keer afgeschaft.

Bij de Staatsloterij en de BankGiro Loterij geldt ook bij het gegarandeerd vallen van de jackpot dat deze maar op één lot valt, zodat de jackpot ook dan niet gedeeld hoeft te worden (behoudens 1/5 loten bij de Staatsloterij). Bij veel lotto's geldt echter dat er in zo'n geval met grote waarschijnlijkheid veel winnaars van een deel van de jackpot zijn, die elk dienovereenkomstig minder winnen. Zo geldt daarbij vaak dat als er bij de betreffende trekking geen winnaar is in rang 1, de jackpot wordt toegevoegd aan het prijzengeld van rang 2. In dit uitzonderlijke geval hebben de spelers wel meer kans op de jackpot (rang 2), maar dienen deze wel te delen met meerdere winnaars, door de grotere kans in rang 2.

In beide systemen is het mogelijk dat bij de trekking waarbij de jackpot gegarandeerd valt vooraf al min of meer ingeschat kan worden dat het totaal aan prijzen meer is dan de totale inleg, ondanks dat door de extra aantrekkelijkheid ook wel extra loten verkocht worden, zie bijvoorbeeld de jackpot van de Staatsloterij.

Grote jackpotten[bewerken]

De grootste jackpot ooit was 656 miljoen dollar (gesommeerde annuïteit en aan belasting onderworpen; verdeeld onder 3 winnaars), die in maart 2012 in de V.S. viel. De 3 winnaars ontvingen elk 157 miljoen dollar cash. Op dit bedrag worden nog belastingen ingehouden (minimaal 25%). De grootste prijs in de V.S. viel op 18 mei 2013. Een 84-jarige vrouw won toen 278 miljoen dollar cash (belastingen betaald).

In de Nederlandse Staatsloterij is het record € 38 400 000 netto (mei 2013). De hoogste te winnen jackpot in Nederland was € 90 000 000 en dit in de Eurojackpot trekking van 15/05/2015. De jackpot werd niet uitgekeerd in Nederland maar in Tsjechië. In België is het record € 13 000 000; bij de oudejaarsavond trekking op 31/12/2013. Er was slechts 1 winnaar, deze is dus meteen de recordhouder in de Belgische Lotto.

Naam[bewerken]

De naam stamt uit een variant op het nu vrijwel niet meer gespeelde Draw Poker. In deze Jackpotvariant werd er een ante gestort door de spelers en nadat zij de kaarten hadden gekregen, mocht men alleen openen (als eerste een inzet of bet plaatsen) indien men in het bezit was van een paar boeren of beter of een straight- of flushdraw (de straightdraw moest een kleine straat zijn, geen 'gutshot'). Indien geen enkele speler aan deze eis kon voldoen, dan was de ronde beëindigd en bleven de antes in de pot staan voor de volgende ronde.

In figuurlijke zin wordt het woord wel eens gebruikt ter aanduiding van een onverwacht gunstig resultaat, een buitenkansje, "het onderste uit de kan", bijv. bij een rechtszaak.