Jackson Lake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jackson Lake
Jackson Lake en Jackson Lake Dam
Jackson Lake en Jackson Lake Dam
Situering
Stroomgebiedslanden Verenigde Staten
Hoogte 2 064 m
Basisgegevens
Oppervlakte 103,4 km²
Maximale lengte 24 km
Maximale breedte 11 km
Maximale diepte 134 m
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Jackson Lake is een meer in het Grand Teton National Park in de Amerikaanse staat Wyoming. Het ligt enkele km ten noorden van Jenny Lake.

Jackson Lake is een natuurlijk meer dat in oppervlakte werd vergroot door de bouw van de Jackson Lake Dam in 1911. Deze dam werd vergroot in 1916 en herbouwd in 1989. Tien meter van zijn bovenlaag wordt door landbouwers van Idaho gebruikt om hun akkers te bevloeien. Het meer is een restant van de grote glaciale uitholling van het Tetongebergte in het westen en het Yellowstone Plateau in het noorden. Dezelfde gletsjer vormde voor deel ook de nabijgelegen Signal Mountain.

Jackson Lake wordt voornamelijk gevoed door de Snake River via het noorden van het meer en het meer verlaat via da Jackson Lake Dam. Jackson Lake is een van de grootste meren van de Verenigde Staten die op grote hoogte liggen. De watertemperatuur wordt nooit hoger dan 16° C, zelfs niet tijdens de zomer. Een groot aantal vissoorten leven er waarvan er een endemisch is. Meer dan 15 eilanden liggen in het meer waaronder Elk Island en Donoho Point.

De westelijke oever is alleen te verkennen via wandelpaden met basale kampeerfaciliteiten. Ten oosten van het meer loopt de toegangsweg tot de zuidelijke ingang van Yellowstone National Park.

Jackson Lake met Mount Moran centraal in de achtergrond