Jaco Geurts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jaco Geurts
Jaco Geurts
Algemene informatie
Volledige naam Jacob Lubertus Geurts
Geboren 11 juli 1970
Functie Lid Tweede Kamer
Partij CDA
Religie Hervormd-gereformeerd
Politieke functies
2006-2012 Lid gemeenteraad Barneveld
2012-heden Lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jacob Lubertus (Jaco) Geurts (Voorthuizen, 11 juli 1970) is een Nederlands politicus.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Geurts rondde zijn middelbareschoolopleiding (MTS Werktuigbouwkunde richting bedrijfskunde) af en werkte vervolgens bij een metaalbewerker. Nadat hij trouwde met een boerendochter ging hij aan de slag in de varkenshouderij. In 2001 werd Kootwijkerbroek getroffen door de Mond- en Klauwzeercrisis. Mede door deze gebeurtenissen werd Geurts bestuurslid voor de Nederlandse Vakbond Varkenshouders.

Namens het CDA kwam Geurts op 7 maart 2006 in de gemeenteraad van Barneveld. Na een gesprek met Annie Schreijer-Pierik in 2008 kwam het Kamerlidmaatschap in hem op. In 2010 stond Geurts op plek 40 voor de Tweede Kamer en behaalde hij 2.276 stemmen. Sinds 20 september 2012 is hij lid van de Tweede Kamer. Kort na zijn installatie in 2012 stemde hij als enige van de fractie tegen een voorstel dat de positie van homoseksuele leraren op christelijke scholen moest versterken. In 2014 bracht hij een initiatiefnota uit over het versterken van de voedselketen.

Zijn woordvoerderschappen waren tot 2021: landbouw, visserij, natuur, plattelandsbeleid en krimp, water en (landbouw)milieu.

In maart 2021 begon hij aan een derde termijn in de Kamer, ditmaal met de portefeuilles Ruimtelijke Ordening en Infrastructuur.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Geurts is woonachtig in Voorthuizen, is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij is lid van de Hervormde gemeente in zijn woonplaats, die gelieerd is aan de stroming van de Gereformeerde bond.

Geurts’ vader was tussen 1982 en 2006 raadslid in Barneveld, eerst voor de Boerenpartij en daarna voor de RPF, dat in 2000 opging in de ChristenUnie. Tevens was hij lid van Provinciale Staten van Gelderland (tussen 1982-1989)[1].

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]