Jacob Besage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jacob Besage (Oostende - Oostende, 17 juni 1629) was een Oostendse kaperkapitein. Hij is vooral bekend doordat hij tijdens de zeeslag van 17 juni 1629 aan het hoofd stond van de Oostendse kapersvloot die de staatse admiraal Piet Hein met een kanonschot gedood heeft.

Politieke situatie[bewerken]

In 1621 eindigt het 12-jarig bestand tussen de rebellerende (Noordelijke) Nederlanden en Spanje. Onmiddellijk hervat de oorlog op zee. De Spaanse bevelvoering ziet in dat de enige mogelijkheid om de staatsen te breken ligt in het vernietigen van hun handel en dus van hun macht op zee. Direct in 1621 worden vanuit Oostende en Duinkerke kapersschepen uitgerust om te jagen op Hollandse en Zeeuwse schepen. De reactie hierop van de staatse vloot is een blokkade van de Vlaamse kust onder leiding van Piet Hein.

Het eskader van Wakken[bewerken]

Naast de officiële Spaanse zeemacht "de Armada" waren er ook zogenaamde particuliere Armazons, dit zijn kaperschepen uitgerust door particuliere reders. De Oostendse kapers voeren in het zogenaamde Eskader van Wakken. De schepen van dit eskader maten 50, 60 en 70 last (1 last is ongeveer 2 ton). Ze opereerden in meuten van 5-6 schepen. In de boeken van de Admiraliteit zijn 14 kapiteins gekend die voor dit eskader voeren waaronder Jacob Besage.

Succesvolle kaapvaart[bewerken]

In de logboeken van de admiraliteit staan o.a. volgende veroveringen door Jacob Besage:

  • 1 april 1628: kelderen van 3 staatse schepen en opbrengen te Oostende van een schip geladen met pakketten.
  • 5 september 1628: kelderen van 2 schepen en opbrengen van een oorlogsschip naar Oostende. Dit schip was bewapend met 6 bronzen kanonnen en 12 ijzeren stukken. Bij dezelfde expeditie werd ook een fluit beladen met tafels gekaapt.
  • 9 december: opbrengen van een Amsterdammer van 100 last geladen met zalm, peper en pakketten. Deze verkoop bracht 70.000 gulden op.
  • Maart 1629: een fluit van honderd last geladen met wijn, hij boort al strijdend ook een Hollander en Engelsman in de grond.

Uit 1628 dateert een schrijven van de Admiraliteit dat er in Oostende geen magazijnen genoeg zijn om alle buit op te slaan.

Dood van Jacob Besage[bewerken]

Op 17 juni 1629 botst het eskader van Wakken dat volgens de meeste bronnen uit 3 schepen bestond op een eskader van Piet Hein. Over het aantal staatse schepen varieert het cijfer vanaf 7 eenheden. In elk geval waren de Spaansgezinden in de minderheid. Volgens documenten van de admiraliteit greep de ontmoeting plaats tussen Boulogne en Kales (Calais). De Sint Anna was het commando schip waarop Jacob Besage het bevel voer. Een ander Vlaams schip stond onder het bevel van Hendrik Otsen.

De Oostendenaars vluchtten niet maar gingen de strijd aan met de staatse overmacht. Midden de strijd werd admiraal Hein door een kanonskogel afgevuurd vanaf het commandoschip van Jacob Besage gedood. Na de dood van Piet Hein nam zijn vlaggenkapitein Tromp het bevel over. De staatse vloot vocht door de dood van Hein nog verwoed verder. Jacob Besage werd op het dek van zijn schip neergeschoten. Hendrik Otsen werd een been afgeschoten en overleed te Oostende aan zijn verwondingen op 16 juli 1629.

De staatsen veroverden twee Oostendse kaperschepen en liet de bemanning ter plaatse ophangen. Het schip van Besage met zijn lijk aan boord kon ontsnappen en liep zwaar gehavend Oostende binnen.

Jacob Besage werd plechtig bijgezet in de Sint-Pieterskerk van Oostende. Zijn grafschrift vermelde "Volhertigh in den strydt, is hy seer kloeck gebleven"

Verwijzingen[bewerken]

Er bestaat een Jacob Besagestraat in Oostende.[1]