Jacob Breyne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jacob Breyne
Afbeelding van Jacob Breyne in zijn publicatie Prodromi fasciculi rariorum plantarum primus et secundus (1739)
Geboren 14 januari 1637
Overleden 25 januari 1697
Geboorteland vrije stad Danzig
Beroep Botanicus, handelaar
Standaardafkorting Breyne
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Jacob Breyne aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Jacob Breyne (14 januari 1637 – 25 januari 1697) was een Duitse botanicus, illustrator en handelaar uit Danzig. In citaten wordt hij ook wel aangeduid als Breynius of Breyn.

Breyne beschreef en illustreerde planten die werden opgekweekt uit zaden die Paul Hermann meebracht uit Zuid-Afrika. De beschrijvingen van Breyne bevatten de eerste vermeldingen van de cultivatie van diverse Zuid-Afrikaanse plantgeslachten, waaronder Pelargonium (1678), Agapanthus (1680) en Mesembryanthemum (1689).

In 1680 publiceerde Breyne een beschrijving van de bekerplant Nepenthes distillatoria. Hij hanteerde hierbij de lokale naam Bandura zingalensium. Bandura bleef tot Linnaeus' wetenschappelijke beschrijving van het geslacht Nepenthes de gangbare term voor alle bekerplanten.[1]

Charles Plumier noemde het geslacht Breynia naar Breyne; Linnaeus nam deze naam over.

Breyne's zoon Johann Philipp Breyne (1680-1764) was ook botanicus, en tevens zoöloog en paleontoloog.