Jacob Gelt Dekker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Jacob Gelt Dekker
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Jacob Gelt Dekker
Geboren 22 april 1948
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1998-heden
Genre Romans
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Jacob Gelt Dekker (Oterleek, 22 april 1948) is een Nederlandse zakenman die op Curaçao delen van Otrabanda heeft laten restaureren.

Levensloop[bewerken]

Dekker werd geboren als zoon van een Amsterdammer die trouwde met de dochter van de boer bij wie hij tijdens de Tweede Wereldoorlog was ondergedoken. Dekker volgde van 1961 tot 1967 de middelbare school in Alkmaar, studeerde tandheelkunde in Amsterdam, en raakte bevriend met Gerard Spong. Dekker studeerde in 1973 af als tandarts en begon een particuliere praktijk. In 1976 werd schildklierkanker bij hem vastgesteld en in 2001 een melanoom. In 1981 stopte hij als tandarts. Hij volgde een Executive MBA-opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en aan de University of Rochester.

Ondernemingen[bewerken]

Intussen was hij in het vastgoed actief geworden. In 1980 richtte hij de Nederlandse fitnessketen Splash op en begon de One Hour Super Photo fotoserviceketen, die hij later aan Kodak verkocht. In 1981 nam hij Holland Car Leasing over (een franchise van Budget Rent a Car), bouwde die met zakenpartner John Padget uit tot een keten van autoverhuurbedrijven in Nederland, België, Luxemburg en Finland, en verkocht deze in 1995 aan Union Bank of Switzerland.Dekker stond aanvankelijk genoteerd met een vermogen van 230 miljoen euro in het blad Quote bij de top 500 rijkste Nederlanders, maar werd daar in 2010 uit verwijderd omdat hij zijn vermogen aanzienlijk had overdreven.

Vanaf begin 2000 huurde en kocht Dekker op Curaçao een aantal door de Stichting Monumentenzorg en anderen gerestaureerde panden in het historische stadsdeel Otrabanda van Willemstad. Hij liet aangrenzende panden restaureren en vestigde hier het Kura Hulanda Museum, met ruim 10 collecties waaronder een collectie betreffende de trans-Atlantische slavenhandel.
In 2001 volgde na de overname van het Hotel Porto Paseo, het vijfsterrenhotel Kura Hulanda. Op Westpunt nam Dekker het Kadushi Cliff Ressort over dat werd omgezet in Kura Holanda Lodge, een resort met 100 luxe bungalows. Tevens opende hij met de Bellevue Investment Group (BIG) het Desert Green House, een proefboerderij voor fruitteelt in gekoelde cellen. Nadat deze onderneming failliet was verklaard werd het project in 2009 overgenomen door Kura Hulanda. In November 2013 werd ook Gelt Dekker's hotel Kura Hulanda failliet verklaard.

Non-profitactiviteiten[bewerken]

Dekker was van 2005 tot 2007 erevoorzitter van de honorary board van ChildRight. Hij legde deze functie neer omdat hij vond dat het bestuur onvoldoende verantwoording aflegde.Hij is lid van de raad van advies van Star Children Nepal sinds 2007, voorzitter van Stichting EARTH voor geoneutrino-onderzoek sinds 2004, lid van de raad van advies MOWIC sinds 2005 en is betrokken bij diverse andere non-profitprojecten. In 2009 was hij lid van de raad van advies van TEDxAmsterdam.

Media[bewerken]

Als columnist publiceerde Dekker ruim 350 columns over politiek, economie, godsdienst en filosofie in het Algemeen Dagblad, het Antilliaans Dagblad en Luchtvaartnieuws (sinds 2003). Dekker besprak als presentator van een tv-praatprogramma met Stanley Brown in Jacob & Stanley en met Chacho de Castro in Dialogo een groot aantal eilandproblemen. Dekker meende dat de voormalige Nederlandse Antillen bij Nederland hadden moeten blijven als autonome landen of gemeentes, en zo deel moesten worden van de Europese Unie via de regeling voor ultraperifere gebieden. In zijn column in de Caraïbische editie van het Algemeen Dagblad hekelde Dekker de door cocaïnebelangen beheerste samenleving op Curaçao. Een controversiële column in Luchtvaartnieuws, waarin hij misdaad, corruptie en slecht onderwijs als belemmering voor de groei van de economie omschreef, wekte felle reacties op bij Curaçaose politici en de bevolking. Charles Cooper, destijds gedeputeerde van infrastructuur, maakte Dekker in de pers voor persona non grata uit.[bron?] Dekker is columnist voor Sprout (2009), en de BNR Nieuwsradio-programma's Dwarse Denkers en Enonomic Forum (sinds 2007).

Dekker publiceerde zijn columns in september 2007 in boekvorm, onder de titel Persona non Grata. Tevens lanceerde hij enkele calypso's onder de titels: Persona Non Grata en Jacob Go Home. Jacob Is Home, gecomponeerd en uitgebracht door de Curaçaoënaar Edsel Juliet.

Onderscheidingen[bewerken]

In 2002 werd Dekker onderscheiden met de Wendel Girigori Change Award. In 2003 ontving hij de Gouden Medaille in de Orde van de Leeuw van Zion van Ethiopië. In 2006 ontving Dekker in Washington D.C. de Ambassadeur Terry Dornbush Award van de Netherlands-America Foundation. Bij Koninklijk Besluit van 21 februari 2006 werd Dekker benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De Verenigde Naties eerden Dekker in oktober 2007 met de titel 'Friend of the United Nations', en benoemden hem tevens tot ambassadeur van F.U.N. In 2008 onderscheidde de Internationale Lions Stichting Dekker met de Melvin Jones Fellow Award vanwege humanitaire diensten (Lions International Foundation for dedicated Humanitarian Services). In april 2009 werd aan hem de Silver Medal of the FIDALMAR toegekend tijdens een ceremonie op de "Esmeralda", een tallship dat als trainingsschip voor de Chileense marine dienstdoet.

Bibliografie[bewerken]


Dekker woont afwisselend op Curaçao (Westpunt), in New York, Key West, en Amsterdam. Hij is ongehuwd.