Jacob van Ruisdael

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jacob Isaacksz. van Ruisdael)
Ga naar: navigatie, zoeken
Jacob van Ruisdael
Medaillon van Jacob van Ruisdael met een fantasieportret aan de Hamburger Kunsthalle
Medaillon van Jacob van Ruisdael met een fantasieportret aan de Hamburger Kunsthalle
Persoonsgegevens
Volledige naam Jacob Isaacksz. van Ruisdael
Geboren Haarlem, 1628 of 1629
Overleden Amsterdam, ca. 10 maart 1682
Geboorteland Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Beroep(en) schilder, tekenaar, etser
Signatuur Signatuur
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Barok
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jacob van Ruisdael (Haarlem, 1628 of 1629 - Amsterdam, ca. 10 maart 1682) was een Noord-Nederlands schilder, tekenaar en etser, bekend van zijn landschappen en zeegezichten.

Biografie[bewerken]

Er is veel speculatie over het leven van Van Ruisdael, omdat er weinig over de schilder bekend is: zo zijn alleen al zijn geboortedatum en sterfplek hevige discussiepunten. Voor zover bekend is er geen enkel portret, zelfportret of brief van Ruisdael bewaard.[1] Er is een duidelijk beeld van zijn werk maar veel minder van zijn leven.

Op 9 juni 1661 verklaarde hij 32 jaar oud te zijn, wat betekent dat hij werd geboren in 1628 of 1629. Hij was de zoon van de onfortuinlijke lijstenmaker Isaack van Ruysdael die ook wat schilderde.[1] Ruisdael was een neef van de bekende landschapsschilder Salomon van Ruysdael. Hij groeide op in het Haarlemse schildersmilieu. Van Ruisdaels familie staat ook bekend onder de naam ‘de Goyer’ naar hun afkomst uit het Gooiland. Isaack veranderde echter zijn naam in Van Ruysdael. Alleen Jacob spelde de nieuwe familienaam met een i.[2] Zijn vader, zijn oom en hun kennissen, waaronder Jan van Goyen, hebben grote invloed gehad op de ontwikkeling van de schilder.

Van Ruisdael trad in 1648 toe tot het Haarlemse Sint-Lucas schildersgilde. De regels van het gilde geboden dat iemand eerst drie jaar de status van leerling kreeg en vervolgens minstens een jaar als ‘vrije gast’ werd aangeduid. Enkel vrije gasten hadden het recht hun werk te signeren. Omdat Van Ruisdael zijn werk vanaf 1646 signeerde was hij waarschijnlijk van 1643 tot 1646 leerling en vervolgens van 1646 tot 1648 'vrije gast'. Van Ruisdaels talent was op jonge leeftijd al duidelijk en we kunnen ervan uitgaan dat hij toegelaten werd tot het gilde zo gauw hij de minimumleeftijd van 20 had bereikt.

Er zijn verhalen dat Van Ruisdael in 1646 begon te reizen en dat dit resulteerde in een aantal schilderijen. Zo zou hij in 1646 met zijn vader naar Egmond aan Zee zijn geweest, waar ze beiden schilderden. In 1647 zou hij naar Naarden en naar Rhenen zijn geweest. In 1650 zou hij naar Bentheim aan de Duits-Nederlandse grens zijn vertrokken, waarvan hij samen met zijn vriend Nicolaes Berchem een groot aantal schilderijen van Kasteel Bentheim maakte. Vervolgens zou hij naar zijn familie in Alkmaar zijn gereisd. Het is echter hoogstwaarschijnlijk dat hij slechts enkele maanden in Bentheim is geweest en niet verder heeft gereisd.

Rond 1656 verhuisde Van Ruisdael naar Amsterdam, waar hij in 1659 burgerrechten kreeg. Hier woonde hij op verschillende adressen, onder meer aan de Kalverstraat en – volgens een vermelding in een kerkenraadprotocol uit 1657 – in de ‘Beursstraet inde Silvere Trompet’. Dit is het tegenwoordige Rokin, vlak bij de Dam.

In Amsterdam nam hij een aantal leerlingen aan. De meest succesvolle daarvan was Meyndert Lubbert (beter bekend als Meindert Hobbema). Rond 1660-1661 nam hij Hobbema mee naar de Duits-Nederlandse grens, een reis die grote impact had op de ontwikkeling van Hobbema. Ruisdael genoot hoog aanzien in Amsterdam. Na de dood van Govert Flinck in 1660 kregen Ruisdael, Jan Lievens, Jordaens, Jurriaen Ovens en Rembrandt door de gebroers Cornelis en Andries de Graeff de opdracht een aantal schilderijen te leveren voor de decoratie van het nieuwe stadhuis in Amsterdam.

Ruisdael zou volgens sommige onderzoekers ook hebben gewerkt als chirurg. Er zijn mensen die beweren dat hij daarvoor ook opgeleid was en dat hij in 1672 promoveerde in de medicijnen in Caen, maar de meeste wetenschappers zijn het hiermee oneens. Hierover is dus veel onduidelijk hoewel een vaste hand van pas komt voor zowel een chirurg als voor een schilder.

Van Ruisdael is nooit rijk geworden, hoewel bekend is uit enkele fiscale en notariële gegevens dat hij beter af was dan zijn vader.[1]

Het is onduidelijk of de kunstenaar is gestorven in Haarlem of in Amsterdam, maar hij werd op 14 maart 1682 begraven in de St. Bavokerk. Ook zijn er verhalen dat Jacob van Ruisdael in armoede is gestorven, maar dit is waarschijnlijk een verwisseling met zijn neef Jacob Salomonsz. van Ruysdael (ca. 1630-1681), van wie het zeker is dat hij arm is overleden.

Ruisdael raakte na zijn dood enigszins in vergetelheid. Toen ruim een eeuw later buitenlandse schilders, zoals Joshua Reynolds en John Constable hem bleken te bewonderen, werd hij weer bekend.[1] Zo werd in 2006 een overzichtstentoonstelling aan Ruisdael gewijd in Londen.[1]

Zijn werk[bewerken]

Veel van Van Ruisdaels vroege werken zijn gemaakt in de omgeving van Haarlem en laten duidelijk de invloeden van zijn vader en oom zien, maar ook van Cornelis Vroom. Tijdens zijn studiereizen kwam hij in aanraking met ruigere landschappen. Dit beïnvloedde zijn werk blijvend en hij beeldde met grote regelmaat ruige woeste landschappen af met daarin watervallen, naaldbossen en heuvels onder stormachtige luchten. Boslandschappen met grote centrale motieven van ruïnes, watermolens en oude eiken behoren tot zijn oeuvre. Van grote invloed op deze periode was ook het werk van Allart van Everdingen. In Amsterdam schilderde Ruisdael ook stadsgezichten in vogelvlucht en winterse taferelen. Menselijke figuren zijn in zijn werken zeer spaarzaam aangebracht door zijn leerlingen.

Het werk van Van Ruisdael is geen directe weergave van de werkelijkheid. De landschappen zijn poëtischer, imposanter en dramatischer dan in werkelijkheid en zijn nauwkeurig gecomponeerd. De schilderijen zijn 'uyt den gheest' geschilderd, omdat het ten eerste technisch nog niet mogelijk was om buiten het atelier te schilderen (de tubeverf zou immers pas enkele eeuwen later worden "uitgevonden") en het ten tweede de bedoeling was om slechts de essentie van het landschap weer te geven. Het was dus niet het doel om topografisch correct te schilderen. Dit gold zowel voor Van Ruisdael als voor zijn tijdgenoten.

Ruisdaels belangrijkste werken zijn De molen bij Wijk bij Duurstede (circa 1670) en De Joodse begraafplaats (1655-1660). De laatstgenoemde is, zoals al Ruisdaels werk, nauwkeurig gecomponeerd en dus geen weergave van de werkelijkheid. Het enige wat we kunnen terugvoeren op de werkelijkheid zijn de graftombes die komen van de Joodse Begraafplaats in Amsterdam. Hier is ook de diepere christelijke ondertoon zeer duidelijk. De graven en de regenboog verwijzen naar de vergankelijkheid. Op de achtergrond is ook de ruïne van Egmond te zien. Deze ruïne komt vaker voor op Van Ruisdaels schilderijen. De regenboog zou kunnen worden opgevat als de belofte van vergiffenis en zaligheid door middel van geloof. Goethe zag in het werk van Van Ruisdael het idee van de romantiek terug. In de zeventiende eeuw heerste echter het idee dat landschap een middel tegen melancholie was en de goddelijke lading in de schilderijen is dus 'positief' van aard, terwijl in de romantiek het landschap juist wordt gebruikt om melancholie of Weltschmerz aan te geven. Het idee van het landschap uit de zeventiende eeuw staat dus los van het idee van het landschap uit de negentiende eeuw.

Lijst van werken[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van schilderijen van Jacob van Ruisdael voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Datering Titel Verblijfplaats Afbeelding
1647 Landschap Poesjkinmuseum, Moskou Jacob Isaaksz. van Ruisdael 011.jpg
Ca. 1647 Duinlandschap bij Haarlem Musée du Louvre, Parijs Jacob Isaaksz. van Ruisdael 005.jpg
1653 Gezicht op kasteel Bentheim National Gallery of Ireland, Dublin Il castello di Bentheim (Jacob Van Ruisdael).jpg
1653, ca. Landschap met watermolen en twee rietsnijders Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam Jacob van Ruisdael - Water mill near a farm.jpg
1655, ca. Bosgezicht National Gallery of Art, Washington Jacob Isaaksz. van Ruisdael 016.jpg
Ca. 1670 Gezicht op het Damrak in Amsterdam Museum Boijmans Van Beuningen Jacob Isaacksz. van Ruisdael 026.jpg
Ca. 1670 De molen bij Wijk bij Duurstede Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam The Windmill at Wijk bij Duurstede 1670 Ruisdael.jpg
Ca. 1670 Gezicht op Haarlem vanuit de duinen in het noordwesten Staatliche Museen zu Berlin, Gemäldegalerie Isaacsz-vav-ruisdael haarlem.jpg
Ca. 1670-1675 Gezicht op Haarlem met bleekvelden Kunsthaus Zürich View of Haarlem with Bleaching Grounds c1665 Ruisdael.jpg
1681-1682 Gezicht op Amsterdam vanaf de Amsteldijk Amsterdam Museum, Amsterdam SA 56435-Gezicht op Amsterdam vanaf de Amsteldijk.jpg

Zie ook[bewerken]