Jacob Isaacsz. van Swanenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Jacob Isaacsz. van Swanenburg
Aeneas and Sybilla in de onderwereld (Charons boot).
Aeneas and Sybilla in de onderwereld (Charons boot).
Persoonsgegevens
Geboren 21 april 1571
Overleden 16 oktober 1638
Beroep(en) kunstschilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jacob Isaacsz. van Swanenburg (Leiden, 21 april 1571 - Utrecht of Leiden, 16 oktober 1638)[1] was een Noord-Nederlandse kunstschilder, die woonde en werkte in Leiden.

Biografie[bewerken]

Van Swanenburg werd in 1571 geboren als zoon van de kunstschilder en latere burgemeester van Leiden, Isaac Claesz. van Swanenburg. Swanenburg werd door zijn vader opgeleid, evenals twee van zijn broers. Hij vertrok in 1591 naar Italië om zijn techniek te verbeteren. Hij werkte onder meer in Venetië, Rome en Napels.

In Napels trouwde hij met de uit die plaats afkomstige Margarita Cordona. In 1608 kwam hij in conflict met de Inquisitie vanwege het door hem uitgestalde schilderij "de Heksendans". In 1615 keerde hij terug naar Leiden, maar pas twee jaar later, in 1617, besloot hij om zijn vrouw in kinderen in Napels op te halen om zich in 1618 definitief in Leiden als schilder te vestigen. Zijn woning en atelier bevonden aan de Langebrug 89, waar hij ook zijn leerlingen ontving. Zijn beroemdste leerling was Rembrandt van Rijn, die vermoedelijk van 1621 tot 1623 bij hem in de leer was. Van Swaneburg schilderde zowel genrestukken, historische taferelen, religieuze voorstellingen en portretten. Werk van Van Swanenburgh bevindt zich in meerdere museale collecties onder meer in Nederland, Duitsland, Denemarken, Polen, Rusland