Jacob Otten Husly

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

(Hans) Jacob Otten Husly (Doetinchem, gedoopt 16 november 1738Oosterholt, 11 januari 1796) was een Nederlandse architect en stucwerker.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Otten Husly was een zoon van Albert Otten en Anna Hendrica Huslij. Al op jonge leeftijd verhuisde hij vanuit Doetinchem naar Amsterdam om daar onder leiding van zijn ooms, de toen befaamde stucdecorateurs Hans Jacob Huslij (1702-circa 1770) en Hendrik Huslij (1706-circa 1770), het stucwerkvak te leren. Hoewel hij geboren was als Hans Jacob Otten voegde hij vanaf ongeveer 1760 Husly (een variant van Huslij) aan zijn naam toe om deze familieband te onderstrepen, waarschijnlijk uit commerciële motieven. In 1758 was hij mede-oprichter van de maatschappij 'Vriendschap vereenigt de Kunsten', een directe voorloper van de Amsterdamse Stadstekenacademie, een instelling die een belangrijke rol zou gaan spelen in het Amsterdamse culturele leven. Otten Husly werd in 1765 een van de directeuren van deze Stadstekenacademie. In 1773 was hij de oprichter van de Leerschool der Tekenkunde.

Hoewel juist opvallend door zijn brede beheersing van verschillende stijlen, geldt Otten Husly als een van de belangrijkste en begaafdste vertegenwoordigers van de zogenaamde Lodewijk XVI-stijl in Nederland. Deze stroming, oorspronkelijk bedoeld als interieurstijl, vormde een reactie op de naar de smaak van sommigen al te lichtzinnig geworden 'nieuwe zwier' van de rococo, de daarvoor heersende mode. Vanaf 1770 krijgen zowel interieurs als architectuur langzaam aan een wat strenger en soberder aanzien. Een vroeg voorbeeld van deze stijl is Otten Husly's ontwerp voor het stadhuis van Weesp (1771-1776).

Zijn waarschijnlijk bekendste ontwerp is dat voor het nieuwe gebouw van het genootschap Felix Meritis (1787-1789) in Amsterdam, waarvoor in 1786 een prijsvraag werd uitgeschreven. De winnende inzending, een ten opzichte van zijn omgeving enorm gebouw met kolossale zuilen, was van de hand van Otten Husly. Zo mogelijk nog imposanter was zijn ontwerp voor het stadhuis van Groningen uit 1787, wederom na een gewonnen prijsvraag. Het gebouw zou door allerhande tegenslagen echter pas in 1810, jaren na Otten Husly's overlijden, daadwerkelijk gerealiseerd worden. Het was een van de eerste monumentale gebouwen in Nederland met een vrijstaande zuilenportiek en geldt als een van de beste voorbeelden van de typisch Hollandse variant van het neoclassicisme.

Zijn bibliotheek[bewerken | brontekst bewerken]

Twee jaar na zijn overlijden werden 300 boeken uit zijn bibliotheek ter veiling aangeboden, waaronder 31 boeken over bouwkunde, tekenkunde, schilderkunst en perspectief. De verzameling was vrij compleet voor wat betreft eigentijdse en klassieke architectuurtheoretische werken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jacob Otten Husly van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.