Jacob Rothschild

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jacob Rothschild
Jacob Rothschild
Persoonlijke informatie
Geboren 29 april 1936
Geboorteplaats Berkshire
Opleiding Eton College, Universiteit van Oxford
Beroep bankier
Titel(s) Lord, Baron
Portaal  Portaalicoon   Economie

Nathaniel Charles Jacob Rothschild (Verenigd Koninkrijk, 29 april 1936) is een Brits bankier en prominent lid van de oorspronkelijk Joods-Duitse bankiersfamilie Rothschild.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd geboren in het jaar 1936 als oudste zoon van Victor Rothschild en Barbara Judith Rothschild. Zijn vader werd geboren in een Joodse familie, terwijl zijn moeder Orthodox-joods was. Rothschild studeerde aan het Eton College en later geschiedenis aan de Universiteit van Oxford bij Hugh Trevor-Roper.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1963 werkte Jacob Rothschild voor de bank NM Rothschild & Sons te Londen van zijn vader, totdat hij ontslag kreeg in 1980 vanwege een verschil van inzicht. Het voorzitterschap van de bank ging van zijn vader, die had gekozen om een wetenschappelijke carrière te volgen en de zeggenschap over de stemgerechtigde aandelen van de meerderheid verloren had, naar zijn neef Evelyn Robert de Rothschild. Jacob Rotschild voelde dat zijn ambities zouden worden gedwarsboomd. Hij verkocht zijn minderheidsbelang in de bank, maar heeft zeggenschap over de Rothschild Investment Trust (thans RIT Capital Partners) behouden. Dat bedrijf is een beleggingsfonds genoteerd aan de beurs London Stock Exchange, met een intrinsieke waarde van ongeveer £ 2 miljard. Hij is tevens voorzitter van dochteronderneming J. Rothschild Capital Management.

In 1989 bracht hij samen met James Goldsmith en Kerry Packer een mislukt bod op het Brits-Amerikaanse bedrijf Tobacco uit. In 1991 heeft Jacob Rothschild met Mark Weinberg het bedrijf J. Rothschild Assurance Group (nu St. James's Place plc) opgericht.

Van november 2003 tot en met zijn pensioen in het jaar 2008 was hij de vicevoorzitter van het televisienetwerk British Sky Broadcasting, een dochteronderneming van mediamagnaat Rupert Murdoch.

Rothschild bezocht geregeld bijeenkomsten van de Bilderbergconferentie.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]