Jacob Vis (schrijver)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jacob Vis
in Zweden, 2008
Algemene informatie
Volledige naam Job Vis
Pseudoniem(en) Jacob Vis
Geboren 20 september 1940
Beroep Auteur
Werk
Uitgeverij Uitgeverij Spectrum, Ellessy Crime, Uitgeverij Conserve
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Job Vis (Haarlem, 20 september 1940) is een Nederlands schrijver van romans, schrijvend onder het pseudoniem Jacob Vis.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Jacob Vis woont in Kampen. Hij is gehuwd en heeft twee kinderen. Hij volgde de land- en tuinbouwschool Warmonderhof en de bosbouwschool in Arnhem. Tot 2001 was hij werkzaam als bosbouwer bij Staatsbosbeheer.

Jacob Vis is schrijver sinds 1987. Hij is auteur van misdaadromans met een actueel en controversieel maatschappelijk thema. Hij doet veel onderzoek voor hij een boek over een bepaald onderwerp schrijft. Vis geeft daarnaast cursussen aan beginnende schrijvers.

Zijn boeken werden meerdere malen genomineerd voor een prijs. In 2011 werd hij door RTV-Oost verkozen tot kunstman van Overijssel. Met de thriller De Zwarte Duivel won hij in juni 2015 de Diamanten Kogel, de Belgische prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman van het jaar.

De eerste titel van zijn hand – Prins Desi – verscheen in 1987. Het thema is de strijd tussen Bouterse en Brunswijk. Het boek werd uitgegeven mede dankzij Tomas Ross, die in Vis een talentvol schrijver zag. Dertien van Vis’ boeken hebben commissaris Ben van Arkel in de hoofdrol. Bij de Duitse uitgeverij Grafit zijn twee boeken met Van Arkel in het Duits verschenen.

In 2012 kwam bij uitgeverij Conserve Tandem uit: een omvangrijke roman over het Indische verleden van zijn familie. In 2013 volgde Moerta, een tweede roman over zijn Indische wortels, nu met zijn grootmoeder als hoofdpersoon. Drie jaar later - in 2016 - volgde het slot van het drieluik over Nederlands-Indië: een oorlogsroman getiteld Merdeka waarin hij een beeld van binnenuit geeft van de koloniale oorlog in 1947-1949 tussen Nederland en de jonge republiek Indonesië.

In 2020 won hij de Gouden Vleermuis, de landelijke oeuvreprijs voor misdaadliteratuur, gesponsord door Omroep Max en gedoteerd met 5000 euro. Vis beschouwt het bovenal als een eerbetoon aan zijn 21 misdaadromans.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Commissaris Ben van Arkel[bewerken | brontekst bewerken]

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]