Jacobine Geel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jacobine Geel
Jacobine Geel
Algemene informatie
Geboren Amsterdam, 29 april 1963
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep theologe
televisiepresentatrice
columniste
Bekend van IKON
NCRV (2002-heden)
Overig
Religie Protestantse Kerk in Nederland
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Jacobine Dorothea Cornelia Geel (Amsterdam, 29 april 1963) is een Nederlandse theologe, televisiepresentatrice en columniste. Geel studeerde theologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Toen Geel nog medewerkster bij de IKON was, werd zij in 1997 de eerste winnares van de door dagblad Trouw georganiseerde wedstrijd Preek van het Jaar.

Haar eerste ervaring als televisiepresentatrice deed Geel in 1999 op bij de IKON voor de Wilde Ganzen en Geel. Daarop volgden in 2002 voor de NCRV de programma's Ritueel 2001 en Jacobine. Met Andries Knevel was zij wekelijks discussieleidster in het programma Debat op 1. Geel was tevens voorzitter van het Burgerforum Kiesstelsel. Elke maandag was zij te zien als presentator van het NCRV-programma Schepper & Co. Ze heeft ook De Nationale Bijbeltest gepresenteerd en verdedigde de voordracht van Willem van Oranje voor de verkiezing van De grootste Nederlander op 15 november 2004. Willem van Oranje werd tweede, ze kon zich niet vinden in de eerste plaats voor Pim Fortuyn.

Op 7 maart 2009 leidde Geel de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van het luchtvaartongeval op 25 februari dat jaar op Schiphol. Op 8 mei leidde zij de herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn.

Een keer per maand is Geel te horen als dominee, dan preekt zij in de oecumenische gemeente in Kortenhoef.

Daarnaast ondersteunde ze uitzendingen van NOS Actueel als deskundige bij kerkdiensten en andere religieuze plechtigheden.

Nevenfuncties[bewerken | brontekst bewerken]

Geel is voorzitter van het bestuur van GGZ Nederland. Zij is ook lid van het Comité van aanbeveling van de Nederlandse sectie van Kairos Palestina.

In 2011 was Geel voorzitter van de Commissie nieuwe woorden, nieuwe beelden, die onderzoek ging doen naar de verkiezingsnederlaag van het CDA in juni 2010. In die maanden sprak de commissie met ruim 600 leden door het hele land die meedachten over de koers. De reden van Geel om deze commissie te leiden was de christelijke traditie die ook zij heeft vanuit haar vak dat ook dit traject met zich mee bracht. Op 21 januari 2012 gaf ze op een tot congres verheven nieuwjaarsreceptie uitleg over het resultaat van deze commissie.[1]

Sinds voorjaar 2014 is Geel voorzitter van de Nederlandse tak van Oikocredit, een organisatie die zich, vanuit een oecumenische achtergrond, richt op het verlenen van microkredieten aan ondernemers in landen waarin kleine ondernemers plaatselijk afhankelijk zijn van leningen tegen woekerrente.

Op 25 juni 2021 werd bekendgemaakt dat de leden van de Nederlandse ggz, voorheen GGZ Nederland, Ruth Peetoom met ingang van 1 september van dat jaar hebben verkozen tot hun nieuwe voorzitter. Geel neemt na twee termijnen afscheid als voorzitter van de Nederlandse ggz.[2] Op 9 juli van dat jaar werd bekendgemaakt dat de ministerraad op voorstel van de minister voor Rechtsbescherming heeft besloten Geel voor te dragen voor benoeming bij koninklijk besluit tot nieuwe voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens met ingang van 1 september 2021.[3]

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

  • Voor het geheel van haar werk in de religieuze publiciteit ontving Geel in 2006 de Spaanprijs.
  • In 2019 werd de Meester Kackadorisprijs aan haar toegekend voor haar "structurele avances richting de psycho-kwakzalverij" wat blijkt uit haar betrokkenheid bij het Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid (CIZG) dat volgens de jury "onbewezen alternatieve geneeswijzen" promoot.[4]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Geel woont met haar man in Amsterdam, in 2004 kregen zij een zoon.