Jacobus van Gils

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jac. van Gils
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 14 februari 1865
Geboorteplaats Rotterdam
Overlijdensdatum 14 oktober 1919
Overlijdensplaats Rotterdam
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Jacobus Wilhelmus Anthonius van Gils (Rotterdam, 14 februari 1865Rotterdam, 14 oktober 1919)[1], in de literatuur doorgaans Jac. van Gils genoemd, was een Nederlands architect van onder meer katholieke kerken.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Over Van Gils’ jeugd is weinig meer bekend dan dat hij werd geboren en opgroeide in Rotterdam. Zeker is dat zijn ouders oorspronkelijk afkomstig waren uit Noord-Brabant en op zeker moment verhuisden naar Oosterhout. Van Gils was enige tijd in dienst van de Tilburgse architect Hendrik Jacobus van Tulder en studeerde voor architect aan de Academie in Antwerpen. In dezelfde stad werkte hij als tekenaar op het bureau van architect Baekelmans. Na zijn studie reisde hij door Frankrijk, België, Duitsland en Nederland en maakte daar tekeningen van monumentale kerken.

Rond de eeuwwisseling was Van Gils enkele jaren gevestigd in Maastricht, waar hij directeur was van het Stadsteekeninstituut (een voorloper van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht) en waar naar zijn ontwerp in 1902 Hotel de l'Empereur werd gebouwd. In 1902 keerde hij terug naar Rotterdam. In deze stad bouwde hij een aantal herenhuizen en openbare gebouwen en verbouwde hij de Steigerkerk. Buiten Rotterdam ontwierp hij onder meer de HH. Nicolaas en Gezellenkerk (1910) te Delft, de Sint Josephkerk in Deurne, een neoromaanse kerk met een voor die tijd vernieuwende betonnen koepelconstructie, en de Clemens Maria Hofbauerkerk in Hilversum (1914, voltooid door Joseph Cuypers. Verder voltooide hij Van Tulders Sint-Joriskerk in Stratum (1911). Ook in het Deense Roskilde bouwde hij een katholieke kerk, de St. Laurentiuskerk (1914).

Van Gils was tevens een bekend restauratie-architect en restaureerde onder meer de torens van de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel, de Sint-Catharijnekerk in Brielle en de Sint-Petruskerk in Oirschot.

Van Gils maakte deel uit van de 'Commissie voor het afnemen van het schriftelijk examen voor Bouwkundig-opzichter'. In 1915 kreeg Van Gils opdracht voor N.V. Vulcaan Coal Compagnie een kantoorgebouw in Rotterdam te ontwerpen dat dienst moest doen als filiaal van de Duitse staalfabriek Thyssen. In 1916 werd het ontwerp goedgekeurd, maar door de oorlog werd het uiteindelijk niet uitgevoerd.

Lijst van bouwwerken[bewerken | brontekst bewerken]

  • De lijst is nog niet compleet
Bouw Naam Plaats Bijzonderheden Afbeelding
1892 Toren van de Sint-Petruskerk Oirschot
1898 Sint-Jozefkerk Nieuwerkerk aan den IJssel Afgebroken 1992 Sint-Jozefkerk - Nieuwerkerk aan den IJssel ca 1900.jpg
1901 Hotel de l'Empereur Maastricht Maastricht - rijksmonument 506689 - Stationsstraat 2 20100724.jpg
1910 Raamstraatkerk Delft Delft - Raamstraatkerk 1.jpg
1910 Toren bij de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk Hoogerheide Onze Lieve Vrouwe Hemelvaartkerk - Hoogerheide - 20346790 - RCE.jpg
1914 Clemens Maria Hofbauerkerk Hilversum Voltooid door Jos Cuypers
1914 Sankt Laurentii kirke Roskilde Skt. Laurentii kirke (Roskilde) - tower.jpg
1918-199 Sint-Jozefkerk Sint-Jozefparochie (Deurne) Deurne, de Sint Jozefkerk foto2 2014-05-18 12.04.jpg

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jacobus van Gils van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.