Jacobus van Sarug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jacobus van Sarug (Syrisch: ܡܪܝ ܝܥܩܘܒ ܕܣܪܘܓ , Mor Ya'qub dSarug) (Kurtam, 451 - Batna, 29 november 521) was een Syrisch bisschop van de Syrisch-orthodoxe Kerk en is nu een heilige binnen het christendom. Jacobus was afkomstig uit gebied van Eufraat.

Jacobus van Sarug bezocht de toen bekende school van Edessa (het huidige Şanlıurfa) en werkte er nadien als priester. Hij werd populair door zijn verzet tegen de besluiten van het concilie van Chalcedon. Daar werd de leer van de dubbele natuur van Christus als dogma vastgelegd en de in het Oosten sterk verspreidde leer van het monofysitisme afgekeurd. Omstreden was ook zijn leer over Maria als moeder-maagd van Jezus, maar voor hem niet vrij van zonde.

Jacobus van Sarug zou een tijd tot 70 schrijvers in dienst hebben gehad die werkten aan het oude en het nieuwe testament en de levens en legenden van de heiligen. In 502-503 werd Jacobus bevorderd tot periodeut, een priester die deed aan visitatie en pastorale zorg, in de streek van Hauran. Later werd hij bisschop van Batna bij Damascus, maar nam na enkele jaren ontslag uit dit ambt. Zijn feestdag is op 29 november.

Trivia[bewerken]

In Enschede is er een Syrisch-orthodoxe kerk vernoemd naar Jacobus van Sarug.