Jacqueline Galant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jacqueline Galant
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Bergen, 18 maart 1974
Land Vlag van België België
Partij MR
Federaal minister van Mobiliteit, belast met Belgocontrol en Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen
Aangetreden 11 oktober 2014
Einde termijn 15 april 2016
Regering Michel I
Voorganger Catherine Fonck (als staatssecretaris voor Mobiliteit)
Opvolger François Bellot
Andere functies
2001-heden Gemeenteraadslid Jurbeke
2001-heden Burgemeester Jurbeke
2003-2014 Kamerlid
2014 Waals Parlementslid
2014-2016 Federaal Minister van Mobiliteit
2016-heden Waals Parlementslid
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Jacqueline Galant (Bergen, 18 maart 1974) is een Belgische politica van de MR.

Levensloop[bewerken]

Na haar studies politieke wetenschappen in Bergen ging Galant aan de slag op het kabinet van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel. In 1999 werd ze lid van de PRL (de voorloper van de MR), nadat ze al enkele jaren lid was geweest van de PSC, maar uit de partij was gestapt nadat enkele PSC'ers haar politieke carrière probeerden tegen te houden.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 haalde ze in Jurbeke (Frans: Jurbise) als lijstduwer een goede score. Omdat de oppositie het resultaat van die verkiezingen betwistte, mochten de inwoners van Jurbeke in 2001 opnieuw naar de stembus. De lijst van de burgemeester haalde de absolute meerderheid en Galant volgde zo op 27-jarige leeftijd haar vader op als burgemeester van de gemeente. Als burgemeester ging ze in de tegenaanval tegen toenmalig Waals minister van Wonen Jean-Marc Nollet, die de gemeente verplichtte om 10 procent sociale woningen te voorzien in de gemeente.[1]

In 2003 raakte Galant zonder problemen verkozen in de Kamer van volksvertegenwoordigers. Ze specialiseerde er zich in dossiers naturalisatie, migratie en veiligheid. In de Kamer was ze quaestor. Na elf jaar verliet ze de Kamer en bij de verkiezingen van 2014 kwam ze op voor het Waals Parlement en het Parlement van de Franse Gemeenschap. Ze werd er verkozen, maar zetelde er niet lang, omdat ze in oktober 2014 minister van Mobiliteit in de Regering-Michel I werd.

Op 15 april 2016 bood ze haar ontslag aan als minister van Mobiliteit. Dat gebeurde nadat ze onder vuur kwam te liggen over de veiligheid op de Belgische luchthavens, in de nasleep van de aanslagen in Brussels Airport op 22 maart 2016. Ze zou waarschuwingen over gebrekkig toezicht naast zich neergelegd hebben en te weinig aandacht gehad hebben voor de vraag naar extra middelen voor de beveiliging van de luchthavens. Ze ontkende daags ervoor bij monde van de premier nog dat ze weet had van bepaalde Europese rapporten die haar hiervoor waarschuwden, maar dat bleek niet te kloppen. Diezelfde 14de april nam Laurent Ledoux ontslag als topman bij de FOD Mobiliteit, die het beleid van Galant hekelde bij zijn vertrek.[2] Galant ontkende bij haar vertrek haar tekort aan aandacht voor veiligheid. Ze vertrok naar eigen zeggen doordat sereen voortwerken na de beschuldigingen niet meer zou lukken en wetende dat Ledouxs kritiek op haar niet onmiddellijk zou verstommen.[3] Eerder kwam ze al onder vuur te liggen toen ze een foutief bedrag noemde voor de besparing bij de NMBS en een contract met een advocatenkantoor had onderhandeld zonder verplichte openbare aanbesteding. Ze kreeg ook kritiek toen ze het idee lanceerde om een stuk van het Gewestelijk ExpresNet niet uit te voeren en een gelijkaardig voorstadsnet in Gent en Antwerpen uit te stellen.[4]

Na haar ontslag nam ze haar mandaten in de Franstalige assemblees weer op. Ze werd in het Waals Parlement voorzitter van de commissie voor Landbouw, Toerisme en - opmerkelijk - Luchthavens.[5] Bij de Waalse verkiezingen van 2019 werd ze herkozen.

Eretekens[bewerken]

Voorganger:
Catherine Fonck
Minister voor Mobiliteit
2014-2016
Opvolger:
François Bellot