Jacques Caufrier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jacques Caufrier
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Volledige naam Jacques Caufrier
Geboortedatum 15 februari 1942
Geboorteplaats Merelbeke
Overlijdensdatum 2 augustus 2012
Nationaliteit Vlag van België België
Lengte 1,88 m
Gewicht 84 kg
Sportieve informatie
Discipline waterpolo
Club SC Gent, CN Brussel
Olympische Spelen 1960, 1964
Portaal  Portaalicoon   Sport

Jacques Caufrier (Merelbeke, 15 februari 19422 augustus 2012) was een Belgisch waterpolospeler en sportbestuurder. Hij was voorzitter van de Koninklijke Belgische Zwembond. Hij nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen, maar won hierbij geen medailles.

Olympiër[bewerken | brontekst bewerken]

Als sporter was hij actief als waterpolospeler bij SC Gent en CN Brussel. Met CN Brussel won hij in 1967 en 1969 de nationale titel. Hij nam deel aan de Olympische Zomerspelen 1960 in Rome en Olympische Zomerspelen 1964 in Tokio, telkens als aanvoerder. In Rome werd de Belgische ploeg uitgeschakeld in de eerste ronde en in Tokio werd men zevende.

Na zijn actieve loopbaan werd Caufrier scheidsrechter en trainer van het Belgisch waterpoloteam. Nog later werd hij voorzitter van de Belgische Zwembond. In die periode won Frédérik Deburghgraeve goud in het zwemmen, tijdens de Spelen van Atlanta in 1996.[1]

Hij werkte als Commandant bij de Belgische Defensie en was jarenlang professor aan het KMILO (Koninklijk Militair Instituut voor Lichamelijke Opvoeding) (Sportschool van Defensie) in Eupen, waar hij de Schoolcommandant was. Hij overleed op 70-jarige leeftijd.