Jacques Plafond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Jacques Plafond
Gespeeld door Wim T. Schippers
Persoonsinformatie
Geslacht man
Portaal  Portaalicoon   Media

Jacques Plafond was een personage van Wim T. Schippers. Plafond was de presentator van het radioprogramma Ronflonflon, dat tussen oktober 1984 en januari 1991 werd uitgezonden op Hilversum 3. Plafond was tevens een karakter in verschillende televisieseries van Schippers, onder andere de van het radioprogramma afgeleide negendelige televisieserie Plafond over de vloer uit 1986.

Ronflonflon[bewerken]

Jacques Plafond praatte in het radioprogramma Ronflonflon steevast door alle platen heen, schroomde er niet voor een plaat af te kondigen met de opmerking dat hij het een kutplaat vond, liet zijn gasten aan de telefoon het liefst niet uitpraten en sprak iedereen aan met "joe" om het probleem te omzeilen of mensen met jou of u moesten worden aangesproken. Het programma Ronflonflon was in het algemeen een gezellige chaos, en ook tijdens live-opnames die soms in het land werden opgenomen, vlogen de singles door de zaal.

Hij bedankte zijn luisteraars nooit voor het luisteren aan het eind van de uitzending, maar vond dat de luisteraars hem maar moesten bedanken voor het maken van weer een Ronflonflon uitzending. Ook was hij niet erg vleiend over zijn collega DJ's. Zo noemde hij Lex Harding 'Lex Haring' en in aflevering 60 vond hij dat hij niet zo een dikke kop had als Frits Spits.

Ook hing zijn stropdas altijd links over zijn schouder over zijn rug (voor de kijkers rechts).

Televisieseries[bewerken]

Van Oekel's Discohoek[bewerken]

In de twaalfde en tevens laatste aflevering van Van Oekel's Discohoek in 1975 (met zijn assistent Ir. Evert van der Pik (Jaap Bar) als boekhouder) kwam het figuur Jacques Plafond voor het eerst voor als zanger nog met lang haar tot op de schouders, een snor en baard en staand op blokhakken. Ook Jan Vos was in deze aflevering te zien.

De Lachende Scheerkwast[bewerken]

Wim T. Schippers in het Willy Dobbeplantsoen tijdens een werkopname van "De Lachende Scheerkwast" in 1981

In 1981 was er bij de VPRO de televisieserie De Lachende Scheerkwast. In deze serie kwam het figuur Jacques Plafond weer voor. Hij was tevens de schrijver van de serie wat overduidelijk bleek. Daar de VPRO niet geheel tevreden was kwam er na 6 afleveringen een voorlopig einde aan.

Om toch de verhaallijn te kunnen voortzetten ging de serie voor 5 afleveringen op de radio door. Dit gebeurde als hoorspel vanuit de Mazzo, live in het radioprogramma Mia's andere wereld. In het radioarchief op de VPRO-website is nog een aflevering te beluisteren.

Gé Braadslee (Mimi Kok), die getrouwd was met Sjef van Oekel, repeteerde hun nummer in haar flat met Jantje Vos (Clous van Mechelen) op de vleugel. Ook Boy Bensdorp kwam af en toe langswippen. Voorts kwamen ook Elsje de Wit en de oma van Boy Bensdorp al in de serie voor. Voorts speelden mee Cor Galis als Cornelis Redel en Hetty Blok als Mia Zeef. Ook was er sprake van het theater 't Kuttje, in Appelscha (of dat ook al met 2 t's was is niet duidelijk, maar wel waarschijnlijk.[bron?]) In principe was dit programma een voorloper van Ronflonflon.

Wim T. Schippers kon na deze vijf radioprogramma's toch weer zes nieuwe tv-afleveringen van de Lachende Scheerkwast maken.

Opzoek naar Yolanda[bewerken]

In de tv-serie uit 1984, Opzoek naar Yolanda, die gelijk werd uitgezonden met de eerste Ronflonflon-uitzendingen kwamen de personages uit De Lachende Scheerkwast ook voor.

Trivia[bewerken]

  • In 1980 bracht Wim T. Schippers onder de naam Jacques Plafond en his Plafonnières de elpee "Hark!" uit onder het label CBS. "HARK!" is een Zappaiaans aandoend rockalbum zonder gitaren. Jacques Plafond noemde deze elpee in een van zijn RonFlonFlon uitzendingen "...de schier onvindbare LP HARK!"