Jacques Tichelaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jacques Tichelaar
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Jacques Tichelaar
Geboren 2 januari 1953
Functie Commissaris van de Koning in Drenthe
Partij PvdA
Titulatuur Dr.h.c.
Politieke functies
2002-2009 Lid Tweede Kamer (onder meer fractievz.)
2009-heden Commissaris van de Koningin resp. Koning in Drenthe
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jacques Tichelaar (Heerenveen, 2 januari 1953) is een Nederlandse politicus. Hij werd op 1 mei 2009 commissaris van de Koningin in Drenthe. Van 2002 tot 2009 was hij namens de Partij van de Arbeid lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, onder meer als fractievoorzitter van zijn partij.

Levensloop[bewerken]

Tichelaar rondde in 1973 een havo-opleiding af in Heerenveen, waarna hij aan de PABO in dezelfde plaats ging studeren. Hij voltooide deze opleiding vervolgens in 1976.

Voorafgaand aan zijn politieke loopbaan was Tichelaar vicedirecteur van een basisschool, algemeen secretaris van de onderwijsbond ABOP en voorzitter van de Algemene Onderwijsbond. In 2002 ontving hij een eredoctoraat in de bedrijfskunde (business administration) van de Kingston University in Londen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2002 werd hij gekozen in het parlement. Hij hield zich bezig met onderwijs (beroepsonderwijs en hoger onderwijs) en landbouw, natuurbeheer en visserij. Tevens was hij voorzitter van de vaste commissie voor Financiën.

Begin 2005 kwam Tichelaar in het nieuws toen hij telefonisch en thuis bedreigd werd door een streekgenoot. Een 48-jarige man probeerde een nadelige uitspraak van de Hoge Raad onder de aandacht van verantwoordelijk minister Piet Hein Donner en de media te krijgen. Tichelaar moest hem daarbij helpen.

Tijdens de kabinetsformatie Nederland 2006-2007 was Tichelaar secondant van Wouter Bos. Vanaf 3 januari 2007 was hij aanwezig bij de 'geheime' besprekingen op het landgoed Lauswolt in het Friese Beetsterzwaag.[1] Nadat de onderhandelingen in een regeerakkoord hadden geresulteerd, werd Tichelaar gekozen tot fractievoorzitter van zijn partij in de Tweede Kamer. In een verkiezing onder de Kamerleden van de PvdA versloeg hij Aleid Wolfsen en Hans Spekman. In deze functie kwam hij niet goed uit de verf.[2] Zijn pleidooi bij de Algemene beschouwingen van 2007 voor reparatie van de koopkracht van middeninkomens werd door collega-politici weggehoond omdat hij had nagelaten een financiële onderbouwing voor het plan te leveren. Ook sprak hij in een interview de vrees uit dat de positie van partijleider Bos zou kunnen gaan wankelen, wat hem door zijn partij niet in dank werd afgenomen.[3]

Nadat er in januari 2008 hartklachten werden geconstateerd bij Tichelaar en hij een zevenvoudige bypassoperatie moest ondergaan, was hij langdurig wegens revalidatie afwezig in de Kamer.[4] Aanvankelijk was het de bedoeling dat Tichelaar terug zou komen als fractievoorzitter, maar op 16 april 2008 meldde hij dat hij besloten had deze functie neer te leggen. Tichelaar wilde in juni 2008 wel terugkeren als Kamerlid.[5] Hij werd als fractievoorzitter opgevolgd door Mariëtte Hamer, die hem tijdens zijn ziekte al verving.

Op 14 mei 2009 is Tichelaar geïnstalleerd als commissaris van de Koningin in de provincie Drenthe (de functie die hij formeel al sinds 1 mei vervulde), als opvolger van zijn in september 2008 overleden partijgenoot Relus ter Beek. Gedeputeerde Anneke Haarsma was in de tussentijd waarnemend CvdK. Voor deze functie verliet hij tussentijds de Tweede Kamer, waar hij werd opgevolgd door Patricia Linhard.

Voorganger:
Wouter Bos
Fractievoorzitter PvdA Tweede Kamer
2007–2008
Opvolger:
Mariëtte Hamer
Voorganger:
Relus ter Beek
Commissaris van de Koningin resp. Koning van Drenthe
2009–heden